Općina Živinice obiluje brojnim bogatstvima, među kojima na prvo mjesto možemo staviti prirodna bogatstva, na kojima joj mnoge općine u okruženju mogu pozavidjeti. Međutim, u korištenju prirodnih potencijala kako domaći tako i međunarodni investitori po svemu sudeći iste nisu prepoznali, bez obzira na izvjesne administrativne prepreke. Stanovništvo je u većini nezadovoljno stanjem koje već godinama vlada u Živinicama, a potencijala i mogućnosti za ulaganja je mnogo.

Rukovodstvo OO SDU Živinice smatra da ima stranih investitora zainteresiranih za našu privredui i resurse ali iste treba neko dovesti. Bez odgovarajućih poziva i međusobnog povjerenja danas gosti rijetko dolaze. To bi svaka vlast kako na općinskom tako i državnom niovu trebala i morala shvatiti! Lokalna vlast Živinica svela se na prihode od pdv-a i naknade od postojeće privrede i stanovništva, te na grant sredstva.Tako je sa grant sredstvima Elektroprivrede, koja je da zamaže oči stanovništvu, radi masovnog oboljenja zbog polutanata TE Tuzla Živinicama dodijelila određeni grant, za navodnu toplifikaciju. Naime takva toplifikacija nema opravdanje niti može biti održiva. Poznato je da građani naše općine masovno obolijevaju na disajnim organima (pluća, koža, sluznica, nervni sistem, kao i razna kancerogena oboljenja), i da je ovo pitanje od posebne važnosti ali se o ovome uopće ne govori, što je porazno. Budući da Živinice imaju više sunca nego većina regija u okruženju, ali neiskorištenost tog prirodnog bogatstva nije čak ni minimalna. Nedovoljno iskorišteni prirodni resursi, geografski položaj i blizina tržištu EU, Ugovori o slobodnoj trgovini, Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, Sporazumi o promociji i zaštiti investicija, niski operativni troškovi i konkurentnost radne snage predstavljaju veliku prednost naše općine ali i BiH, ali ni to nije dovoljno prezentovano potencijalnim partnerima.

Na žalost sadašnja ali prethodne vlasti Živinica, u svemu ovome nisu vidjele šanse i mogućnosti, već se vrte u krug i troše prihode od kredita, koje im viši nivoi vlasti na kapljicu šalju, kako bi i jedni i drugi vladali do potpunog kraha, svih nas.

OO SDU Živinice će kao nova politička stranka u ovoj općini ukoliko bude dobila odgovarajuću podršku građana privredu i društveni život ubrzo pokušati transformisati i dovesti strane kompanije kako bi se pomoglo svim firmama bez obzira na vlasničke i druge odnose kako bi iste dobile priliku za veće poslove, i time se pokrenula veća zaposlenost stanovništa ali i poboljšao život svih građana te vratilo dostojanstvo ljudima./Predsjednik OO SDU Živinice doc.dr.sc. Zijad Jagodić/

 

Vaš komentar na članak: