Osnivačka konferencija OO SDU Živinice održana je sinoć 21.04.2016 g., u Bosanskom kulturnom centru Živinice, čiji je primarni cilj građanima ove općine ponuditi alternativu postojećem stanju kroz realna rješenja za privredne i društvene problema.

Posebno raduje to što su brojni građani Živinica zainteresovani za programske ciljeve i plan budućeg rada ove političke stranke, koja se u proteklim godinama u nekom drugom sastavu zbog niza nelogičnosti nije uspjela afirmisati. Specifičnost novog sastava OO SDU Živinice odlikuje mladost, iskustvo, kompetentnost,entuzijazam te pristupačnost svakom od odgovornih članova stranke. Stranka je spremna da svojim znanjem, energijom i poštenim odnosom ponude rješenje izlaska iz krize, za sva pravna i fizička lica za koje postojeća vlast ne iskazuje zainteresiranost za njihovo rješavanje.Tu se prije svega misli na privredna društva kao što su d.d. Konjuh Živinice, RMU Đurđevik, RMU Kreka PK Dubrave, JP Šume TK / ŠG Sprečko Živinice, JP Terminali Živinice, JP Komunalno Živinice, ali i Obdanište, RTVŽ, BKC itd. Također poseban akcenat se odnosi na obrt, mala i srednja preduzeća te zadruge i udruženja koja su od posebnog značaja za održiv razvoj na ovom prostoru. Zato se vjeruje, da je integracija kompetentnih i pozitivnih osoba te objektivnih i naprednih ideja, koje posjeduje članstvo OO SDU Živinice nešto, što je političkoj sceni Živinica već dugo vremena nedostajalo.

Uz uvođenje novog pristupa vođenja politike na području općine Živinice, te poboljšanje rada vijećnika i djelovanje u skladu sa potrebama svih građana OO SDU Živinice će se snažno zalagati za poboljšanje standarda života svih građana Živinica, vraćanje statusa pravnog lica svim mjesnim zajednicama, obnavljanje i jačanje komunalne i saobraćajne infrastrukture na cijeloj teritoriji, uspostavu društvene, ekonomske i političke podloge za unapređivanje lokalne i regionalne samouprave, za brži lokalni i regionalni ekonomski razvoj, kroz planiranje industrijskih zona te razne poticaje onima koji rade na jačanju održive i ekološke proizvodnje. Kroz niz projekata se namjerava značajnije utjecati na razvoj kulture i sporta u ovoj općini. Na osnivačkoj konferenciji jednoglasno je izabrano rukovodstvo stranke (Općinski odbor Predsjedništvo, Asocijacija žena kao i Asocijacija mladih OO SDU Živinice. Na mjesto predsjednika stranke je imenovan dr. sc. Zijad Jagodić, za potpredsjednike: dr.sc. Eldar Goletić, Fikret Ramić, dipl.oec., te Safeta Pašić dipl.med.sestra. Članovi predsjedništva su: prof. Jasmin Brčaninović, Aska H.Nišić dipl.ing., Mirha Siočić dipl.oec., Halil Muratović-Miki, prof.Semir Tursunović, Jusuf Nišić i Izudin Šabanović. Za sekretara je izabrana Alisa Hurić, abs.prava.

Dr.sc. Zijad Jagodić je prilikom svog obraćanja posebno ukazao na značaj jačanja građanske svijesti i demokratskog društva u Živinicama, uz napomenu, da se napredak može očekivati samo tamo gdje je društvo logično, inventivno, jedinstveno i humano, i da nam to mora biti stalno na umu. Na žalost, sve navedeno u Živinicama je u povelikom deficitu, a što se može u kraćem vremenskom razdoblju promijeniti na bolje, ukoliko je za to odlučna i odgovorna prije svega lokalna vlast, što danas, u najvećoj mjeri sigurno nije. Obzirom da je u posljednje vrijeme na području Živinica, TK ali i Brčko Distrikta u SDU BiH prešao značajan broj uglednih članova SDA, SDP,SBiH,BPS kao i drugih, posebno se naglašava želja za borbu protiv siromaštva, kriminala, korupcije, stvaranja uspješnije i prihvatljivije BiH, za sve njene građane, iz koje se isti neće iseljavati, već tu živjeti i graditi svoju budućnost. Građani su umorni od politike koja se zasniva na podjelama, predrasudama i floskulama ali i svakodnevnim državnim promašajima, neustavnim rješenjima, funkcioniranju na bazi kratkoročnih odluka, bez jasnih politika, strategija i akcionih planova na svim nivoima. Stoga će politika i članstvo SDU na ovim prostorima promovirati pozitivnu politiku zasnovanu na činjenicama i dokazima te insistirati na javnim raspravama svih neutemeljenih poduhvata vlasti, kao i promoviranju svih onih koji BiH žele voditi brže, bolje i racionalnije.

Dr.sc. Eldar Goletić je u svom govoru istakao da trenutno imamo vlast koja nam je nedostupna. Nakon što im na izborima povjerimo svoj glas, oni postaju nezainteresovani za nas i naše probleme. Krajnje je vrijeme da se osvijestimo. Ta vlast živi od našeg novca i tu su samo zato jer smo mi tako htjeli. Zauzvrat, nikada nismo tražili puno. Dovoljno je bilo samo da se naš glas čuje. Ni to nam nije omogućeno“. Mladi i sport su nešto što je temelj svakog zdravog društva. Vlast na svim nivoima BiH bi morala osmišljeno i strateški tretirati raspoložive potencijale, koji su ogromni, ukoliko se želi stabilnija i prosperitetnija budućnost. Zato, bar na lokalnom nivou moramo učiniti sve, da se ovoj oblasti posveti deleko više pažnje i napravi iskorak, koji bi općinu Živinice učinio drugačijom i boljom. U ime Asocijacije žena OO SDU Živinice diplomirana medicinska sestra ga. Safeta Pašić je istakla da su ogromne mogućnosti razvoja ove asocijacije posebno u današnje vrijeme, što će kroz predstojeće aktivnosti natojati i realizovati. U svom završnom dijelu govora poželjela je svim prisutnim dobro zdravlje i uspjeh na predstojećim oktobarskim izborima 2016.g./Presss OO SDU Živinice/

Na slici: Predsjednik OO SDU Živinice dr.Zijad Jagodić