Otvoreno pismo Općinskom vijeću Živinice i općinskom načelniku

 

Gospodo vijećnici, gospodine načelniče,

U ime ogromnog broja nezadovoljnih i obespravljenih građana Živinica i u ime OO “Naše stranke” Živinice upućujemo vam još jedan u nizu do sada dostavljenih poziva na razum, dostojanstvo, suosjećanje i socijalnu odgovornost prema svojim – “vašim” sugrađanima koji su vas birali i dali vam povjerenje da u ime njih upravljate ovom lokalnom zajednicom i sudbinom preko 70.000 građana, a ne da ih na krajnje drzak i brutalan način legalno i ilegalno “pljačkate”.

Radi javnosti i naših građana moramo vas podsjetiti da već punu godinu dana ukazujemo na vašu krajnju drskost i ponižavajući odnos naspram dostojanstva, života i standarda svojih sugrađana, kao i njihovih zahtjeva u tom smislu.

Još u fazi izrade Nacrta Budžeta općine Živinice za 2017.godinu bukvalno smo vas “molili” da shvatite katastrofalno stanje u društvu kao i u našoj lokalnoj zajednici, te da u tom smislu budete umjereniji u trošenju budžetskog (građanskog) novca i shodno takvom opredjeljenju, a za od vas obećani boljitak građanima, smanjite neprimjereno odnosno megalomansko zahvatanje novca za vaše lične potrebe. Tražili smo od vas da kao od naroda izabrani dužnosnici smanjite zahvatanja po osnovu enormnih plaća, po osnovu neprimjerenih u BiH najvećih vijećničkih paušala, da smanjite broj nepotrebnih izmišljenih komisija i njihovih ničim opravdanih velikih naknada i nagrada, a sve sa ciljem da što ravnomjernije snosimu krizu u društvu koju sigurno nisu proizveli građani već upravo vi “političari” !

Preko svih tih naših ukazivanja koja smo vam u pisanoj formi dostavili kao primjedbe na Nacrt Budžeta za 2017.godinu, a sličnih primjedbi je bilo i od drugih pravnih i fizičkih lica, vi ste licemjerno, “moćnički”, bahato, neodgovorno i krajnje ponižavajući prešli preko svega toga, i kao u inat svima nama, a kao dokaz vaše sile i moći, u konačnoj verziji Budžeta, “pljačku” istog uvećali na način da ste povećali budžetske pozicije namijenjene finansiranju vas “gotovana” iz Vijeća i vaših silnih “parazitskih” komisija, kao i grantove stranačkim klubovima !

Potom ste se nakon usvajanja budžeta oglušili na nekoliko zahtjeva za smanjenje navedenih oblika “pljačke”, zatim ste pogazili volju 2500 građana koji su peticijom tražili smanjenje navedenih zahvatanja iz budžeta kršeći pri tome zakonsku, statutarni i poslovničku obavezu da se izjasnite o tome.

Da vašoj drskosti nema kraja pokazuje vaš krajnje neodgovoran odnos prema protestima oko 300 građana Živinica koji su i na taj način ukazali na vaše rasipništvo i tražili da smanjite “pljačku” Budžeta i da rješavate goruće životne probleme građana koje su sročili u 7 tačaka i vama iste putem vašeg protokola uredno dostavili.

Organizator protesta vas je pozvao da se na dan protesta (12.10.2017.godine u 13,00 sati) obratite učesnicima protesta, što ste takođe ignorisali, čime ste još jednom pokazali svoju “moć zla” i socijalne neosjetljivosti, a potvrdili tvdnje građana da ste vi tu radi sebe i svojih ličnih interesa i potreba.

I na kraju vam želimo poručiti da odzvonjava vrijeme pljački, kriminalu i samovolji i da mi osvješćeni građani nikad nećemo odustati od “zaštite” naših građanskih interesa i prava. U kontestu našeg zadnjeg navoda računajte na skori masovni dolazak nezadovoljnih građana u prostorije koje su i naše kao i vaše, a u kojima vi legalno radite i donosite odluke protiv svojih sugrađana.

/U ime obespravljenih i kontinuirano pljačkanih građana, predsjednik OO “Naše stranke” Živinice Muradif Mujkanović/