PDA: Dionice Mirsada Kukića u naglom porastu

Nedavna dešavanja prilikom pokušaja uspostave vlasti u TK, pokazala su ustvari rast dionica PDA i korijen dubokih neslaganja unutar SDP-a. Desno krilo SDP-a okupljeno oko Jasmina Imamovića, nakratko je uspjelo plasirati tezu prema SDP zvaničnicima, po kojoj je pogubna koalicija sa SDA i PDA, pri tome svjesno zaboravljajući da je PDA u sudbonosnom trenutku napustila SDA.

Bolji poznavaoci političkih prilika, znaju da ovakva teza po postojećoj izbornoj matamatici, znači odlazak SDP-a i bh bloka u opoziciju ili eventualnu pogubnu koaliciju sa SDA, a koju ustvari Jasmin i klika oko njega potajno priželjkuju, ali to još uvijek ne smiju javno reći.

Naravno da su takve namjere SDP pojedinaca prozreli i unutar bloka Centra (SBB, PDA, NiP, ASDA, NB i NBHL), nametnuvši nedavno logično pitanje SDP prvacima, „kako to da ljevici (bh bloku) ne smeta podrška PDA u Parlamentu FBiH, dok im snažnija koalicija na TK sa istom tom PDA ipak smeta?“

Ne treba također zaboraviti ni nedavnu podršku ASDA Denisu Bećiroviću, koja u predizbornoj kampanji Jasminu Imamoviću nije smetala kao šefu Bećirovićevog štaba. Gdje su tu Jasminovi principi i zdrava logika???

Stoga i ne čudi nedavna reakcija SBB-a u TK, koji su očito prozreli prljavu ulogu pojedinaca iz DF-a u razvaljivanju ljevice iznutra i njihov konačni cilj odvlačenja bh bloka prema SDA. Poznato je da se izbor Elvira Karajbića za Predsjedavajućeg Parlamenta FBiH desio upravo uz podršku stranaka PDA, ASDA, NB i NiP. Jasno je da tezu o nepodobnosti PDA unutar koalicije na TK najsnažnije provlači Jasmin Imamović preko svojih satelita poput Mahira Mješalića, Slađana Ilića i sličnih, i to samo sa jednim ciljem, a to je pomoć SDA-u.

Također je jasno i da bh blok uz jedinstven nastup sa strankama centra, bez bespotrebnih i nepromišljenih istupa prema HDZ-u, može sa tim istim i nezaobilaznim HDZ-om obezbijediti čak i 2/3 većinu u Parlamentu FBiH, te imenovati i Federalnu Vladu, a koja bi zasigurno dovela i do ulaska bh bloka i u Vijeće ministara, odakle se moguće konkretnije boriti protiv Dodika i Čovića, te takav ekskluzivitet zauvijek preoteti SDA-u. Iole trezveniji SDP zvaničnici, nakon sjednice Predsjedništva SDP-a sada jasno vide ko to ne želi dobro SDP-u, ko opstruira uspostavu vlasti bh bloka i stranaka centra, odnosno ko to priželjkuje vlast sa SDA nakon koje bi SDP zauvijek nestao sa političke scene.

Daljim toleriranjem ponašanja Jasmina Imamovića i inih, iskreni i čisti SDP-ovci dovest će SDP u situaciju da će u vremenu koje radi za SDA doći do snažnije kupovine poslanika koji su SDA-u neophodni da formira vlast sa HDZ i SNSD. A nakon toga će i neke stranke centra, vidjevši da od SDP nema fajde, poletjeti da pohvataju ono što je preostalo od komadića vlasti.

Zato je krajnje vrijeme da se SDP obračuna sa zelenim desnim krilom unutar sopstvenih redova, jer nedavna dešavanja su jasan pokazatelj da na postojećoj političkoj berzi rapidno rastu dionice PDA i Mirsada Kukića, dok SDP-ove sasvim sigurno nisu u fazi rasta…/Urbanfeniks/