Peticija 2.500 građana Živinica u nemilosti Općinskog vijeća Živinice

U ime 2500 građana potpisnika peticije “Stop najvećim paušalima u BiH”, kao i u ime svih oštećenih građana Općine Živinice, još jednom po ko zna koji puta želimo javnosti, a posebno građanima Živinica, ukazati na neodgovorno, bahato i licemjerno ponašanje općinske vlasti naspram stavova, mišljenja, interesa i zahtjeva građana.

Više puta smo izvještavali javnost i građane o peticiji kojom je na relativno malom anketiranom uzorku, 2500 građana stavilo svoj potpis kojim smo tražili smanjenje vijećničkih paušala u OV Živinice, a koji iznose preko 1.000,00 KM i koji sa ostalim privilegovanim naknadama i “nagradama” dostižu pojedinačna primanja vijećnika i preko 1.500,00 KM/mjesečno. Ovako neprimjereni paušali su najveći u BiH, uz napomenu da su prvi sljedeći općinski paušali po visini iznosa, dvostruko manji od paušala naših vijećnika. Zahtjev i peticiju prema OV Živinice smo predali još u mjesecu aprilu, ali isti još uvijek nije uvršten u dnevni red sjednice, iako su prekršeni svi zakonski, statutarni i poslovnički rokovi za razmatranje predmetnog zahtjeva.

Zašto se predmetni zahtjev ne stavlja na dnevni red sjednice OV Živinice nije teško zaključiti, ali da nije žalosno bilo bi smiješno kako se lokalna vlast poigrava i na taj način ponižava građane koji su ih birali.

U kontekstu svakodnevnih žalopojki općinske vlasti, kako za mnoge životne potrebe građana i infrastrukturne probleme (vodovodi, kanalizacije, putevi i sl.) nema novca, poručujemo da se realizacijom zahtjeva peticije stvara finansijska osnova za rješavanje mnogih gorućih problema građana i lokalne zajednice. Pozivamo Općinsku zakonodavnu vlast da hitno sazove sjednicu Općinskog vijeća i na istu uvrsti predmetnu peticiju građana i naravno krajnje odgovorno postupi po zahtjevu potpisnika peticije odnosno, ogromne većine građana Općine Živinice./Predsjednik OO “Naše stranke” Živinice Mujkanović Muradif/