Nakon što su jučer četiri poslanika SDA napustila Klub ove stranke u Parlamentu BiH, a čime je došlo u pitanje postojanje parlamentarne većine, situacija unutar stranke komplicira se i u nekim drugim mjestima, piše Patria.

Prošla su dva mjeseca od lokalnih izbora, a bura u živiničkoj SDA ne jenjava. Nakon osvojenih deset mandata u Općinskom vijeću Živinice i izgubljene pozicije načelnika, stranački kadrovi su sve više nezadovoljni. Sukobi na skoro svakoj sjednici općinskog ili izvršnog odbora.

Prema tvrdnjama pouzdanog izvora i sagovornika koji nam je iznio detalje stanja u i oko živiničke SDA, na pomolu je uvođenje povjereništva u Općinski odbor Stranke demokratske akcije. Drugi put nakon što su prije dvije godine stranku preuzeli „politički razbojnici“ koji su politiku krojili po lokalnim birtijama.

– U toku je opsežna akcija sprovođenja peticija unutar općinske organizacije SDA, a do sada je prikupljeno preko 2.000 potpisa što je dovoljno da se uvede povjereništvo u ovoj stranici. Nezadovoljstvo šireg članstva živiničke SDA proizvelo je Inicijativni odbor za normalizaciju stanja u OO SDA Živinice. Na ovaj korak odlučila se grupa dugogodišnjih članova i aktivista koji su jedni od osnivača stranke, omladinci, žene i ugledni građani općine s ciljem da vrate dostojanstvo stranci koju su oduzeli preletači i uskointeresni političari. Inicijativi su se pridružili neki od aktuelnih članova općinskog odbora i Izvršnog odbora SDA, predsjednici mjesnih zajednica i Skupštine OO SDA.

Rukovodstvo SDA Živinice, odnosno uži broj članova IO predvođenih pojedincima koji nisu ni članovi SDA, a koji sebe nazivaju „prijateljima“ SDA, uzeli su sebi za pravo da o svim bitnim pitanjima donose odluke mimo organa stranke, a koje su nanijele već ogromne štete stranci i dovele u ovo stanje. Očito je da ovo rukovodstvo i njihovi mentori izvan SDA sve će dati samo da sačuvaju JU Dom zdravlja Živinice, šira javnost vrlo dobro zna zbog čega – kazao je naš sagovornik.

Lažirani rezultati

Ova grupa, koja je privatizirala stranku, nakon lokalnih izbora uvjerava javnost da je SDA pobjednička stranka, pa su, da bi zamaskirali istinu, napravili neprirodnu i nefunkcionalnu koaliciju. Tome u prilog idu posljednja dešavanja na sjednicama Općinskog vijeća gdje je aktuelna koalicija blokirala račun Općine Živinice.

Aktuelno rukovodstvo je dovelo do pada ugleda stranci, a ni rezultati na lokalnim izborima nisu ostvareni.

– Aktuelno rukovodstvo je izgubilo načelničku poziciju, te mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća, brojno članstvo kao i pojedina preduzeća. U protekle dvije godine izgubili su podršku živiničkih privrednih subjekata, a protežirani su kadrovi po rodbinskoj liniji i za rad po uskostranačkoj liniji s ciljem realizacije određenih projekata od kojeg su svi imali koristi – ističe dobro upućeni izvor u stanje u SDA.

Opstrukcije načelnika

– Jasne su namjere ove strukture SDA koja kao i njihovih mentora koji su pod sumnjivim okolnostima formirali većinu u Općinskom vijeću Živinice i „kupili“ pojedine političare iz drugih stranaka sve sa jednim ciljem da opstruiraju rad aktuelnog načelnika koji je izabran voljom građana Živinica – tvrdi on.

Zbog svega navedenog kao i općeg stanja u stranci, aktivisti, članovi IO i OO SDA Živinice, osnivači stranke, nezadovoljni i zabrinuti za sudbinu SDA, javnost žele izvijestiti na nesagledive posljedice ukoliko se ne zaustavi privatizacija SDA i ne izvede na pravi put.?NA Patria/

Vaš komentar na članak: