Danas je održana press konferencija OO Naše stranke Živinice, posvećene organizaciji protestne šetnje i okupljanju građana Živinica, kao i odgovor na ignorisannje 2500 potpisnika peticije, kojom je traženo smanjenje paušala vijećnika u OV Živinice, te potrebi iskazivanja nezadovoljstva stanjem u društrvu od općinskog do državnog nivoa.

Novinarima su govorili predsjednik OO Naše stranke Muradif Mujkanović, članovi GO Naše stranke FBiH Sead Mušić i Derviš Čičko.

Predsjednik Naše stranke Živinice Muradif Mujkanović je na početko svog izlaganja istakao da u organizaciji protestne šetnje imaju podršku sindikata Konjuha, Komunalnog, Sindikata Solidarnosti TK, Stranke penzionera i drugih organizacija i udruženja:

“S obzirom na vrlo složeno i teško političko, privredno i svako drugo satanje u društvu, najavljujemo održavanje protestne šetnje za srijedu, 20.septembar, u 11 sati.Protestima još jednom želimo izraziti nezadovoljstvo enormno visokih vijećničkih paušala, daleko najvećih u BiH, koji iznose sa raznim dodacima i do 1500 KM.Takva uzimanja iz Budžeta jednaka su dvomjesečnoj plati rudara, policajca, trgovaca, metalaca i mnogih drugih radnika u realnom sektoru. OV se oglušilo o zahtjeve 2500 građana koji su na veoma malom uzorku potpisali peticiju o smanjenju vijećničkih paušala, stavljajući građanima na znanje da su tu radi sebe i svojih stranačkih interesa. Opšte stanje u lokalnoj zajednici je katastrofalno o čemu svjedoče uništavanje Konjuha, dok je JP Komunalno na izdisaju, nezaposlenost je sve veća, što mlade masovno tjera da traže spas van svoje zemlje. U proteste idemo s namjerom da mijenjamo postojeće stanje, na čemu nećemo stati u slučaju daljeg ponašanja vlasti po postojećem modelu, kada možemo poduzimati i radikalnije mjere.Pozivamo građane da konačno zajedno dignemo glas protiv anarhije, kriminala i korupcije, jer su to zla koja nas trajno tjeraju u beznađe i propast”, rekao je Mujkanović.

Povratak morala u pollitiku

Sead Mušić se takođe osvrnuo na aktivnosti proteklih mjeseci koje se poduzimaju u cilju promjene stanja u lokalnoj zajednici ka stvaranju boljeg ambijenta za život ljudi:

“Našim vlastima ništa ne znači broj potpisa građana na peticiji. Građanima je dosta straha i beznađa, plašili su se iznosti stavove, ali tome dolazi kraj! Ovo je antinarodna vlast koja provodi svoju moć i rastače sve što su prethodne genracije stvarale, tako da sada nastavljaju da rastaču preduzeća, deponije smeća i pretvaraju grad u loše mjesto za življenje.Mladima je data jedina šansa za život da odu iz zemlje, što mnogi masovno i čine”!

Derviš Čičko je istakao da je Naša stranka politička partija koja promoviše opšte vrijednosti, među kojima i socijalnu pravdu za sve:

“Ovo u Živinicama je primjer amoralnosti političara i ljudi koji bi trebali zastupati interese građana i nemaju mandat za sebe- već javni interes. Živinice su primjer privatizacije javnih interesa i moramo učiniti sve da se to vrati u normalno stanje. Činjenica da vijećnici na paušale godišnje potroše iz Budžeta 730 hiljada KM je nepodnošljivo i zahtjeva hitne promjene.Moramo istrajati u vraćanju morala u politiku”.

Na press konferenciji Naše stranke je najavljen dolazak na protestnu šetnju kompletnog Predsjedništva ove političke partije, te većeg broja sindikalnih organizacija u TK, građana i članova nekih drugih političkih partija.

Okupljanje za protestnu šetnju 20.septembra bit će ispred prostorija stranke u 11 sati, a potom se šetnja nastavlja Ulicom oslobođenja do raskrsnice kod Unikredit banke, kraj TC Aden u Ulici Pašage Gogića, zatim nazad Ulicom Alije Izetbegovića -kraj ćevapčinice Bosna, gdje kolona skreće pored zgrade Policijske stanice Živinice do izlaska u Prvu ulicu, potom ide desno do glavne kapije Konjuha-skreće kraj Općinskog suda prema zgradi općine Živinice i zaustavlja se na prostoru centralnog spomen parka.

Učesnici protestne šetnje će položiti cvijeće kraj spomenika palim borcima i šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata. Nakon ceremonije polaganja cvijeća očekuje se obraćanje predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti općine Živinice, te obraćanje predstavnika organizatora protestne šetnje./Š.G./

Vaš komentar na članak: