Večeras je na Gradskom bulevaru, uprkos kiši, održan centralni predizborni skup OO SBB Živinice, na kojem su predstavljeni kandidati ove političlke partije za sve nivoe vlasti. Prvi se prisutnima obratio predsjednik OO SBB Živinice Mehmed Alispahić, koji je rekao:

“Želim da se zahvalim članstvu i smpatizerima što ste došli u tako velikom broju uprkos kiši! Htio bih nas sve podsjetiti na teško stanje u našoj zajednici, a ne treba ići daleko, pogledajte samo živinička preduzeća od prije dvadesetak godina i da se pitamo gdje je danas DD Gradnja, Ugostiteljstvo Živinice, PD Spreča, Konjuh, Živinicepromet, Živinicetrans, Energopetrol, stotine udruženih zanatlija… Svi mi znamo da su ta preduzeća uništena i pokradena, a da je njihova imovina otišla u nepovrat. Takođe znamo da su hiljade tih radnika statističke brojke na biroima za zapošljavanje.

Znamo i ko je uništio ta preduzeća, a to su oni koji se i danas nalaze na vlasti i isti ti traže da im ponovo damo povjerenje. Ne damo im više svoj glas, neka se jasno čuje večeras sa ovog mjesta”!-rekao je Alispahić.

O problematici živiničkih preduzeća govorio je i kandidat za Skupštinu Tuzlanskog kantona Jasmin Rahimić:

“Znamo da je crveno-zelena koalicija kriva za stanje u preduzećima. Nekada je Konjuh zapošljavao preko 2 hiljade radnika i bili smo poznati u svijetu, pa su nas zvali gradom stolara, a gdje smo danas? Danas je Konjuh mjesto gdje dolaze političari da obećavaju i slikaju se! U RMU Đurđevik stanje je sve teže. I ovdje je radilo preko 2 hilajde radnika, a danas je ispod hiljadu i prijeti opasnost da nas zadesi sudbina Konjuha!? Zaposlenici rade u teškim uslovima, zaostaje se u tehnološkom procesu proizvodnje. Nećemo dozvoliti da nas zadesi sudbina Konjuha”.

Na centralnom promotivnom skupu predsatvljeni su svi kandidati za sve nivoe vlasti, a nositelji listi su se obratili i iznijeli svoje viđenje rješavanja BH problematike. Kandidat za Skupštinu Federacije BiH Sanel Razić je rekao:

“Bosna i Hercegovina zbog dugotrajnog procesa recesije, nažalost ulazi u ekonomskom žargonu u još težu fazu a to je faza depresije. Alarmantan je podatak da se na biroima za zapošljavanje nalazi 560.000 nezaposlenih osoba, što čini skoro 50 odsto radno sposobnog stanovništva, da svakih 1 od 8 mladih ljudi u dobi od 18-24 godine ima zaposlenje, dok je prosjek EU 1 na prema 3, iz pomenutog razloga čak 75 odsto mladih i srednjovječnih osoba želi da napusti BiH, da prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma BiH se prema indexu opšte konkurentnosti od 130 nacionalnih ekonomija nalazi na 100 mjestu, što nas svrstava u red nekonkurentnih zemalja. Ako se uzme u obzir ukupan dug Bosne i Hercegovine koji iznosi preko 11 milijardi KM, opšta konstatacija je da izbori 2014.godine ne predstavljaju borbu za izborni rezultat nego borbu za život i golu egzistenciju. Zato izađite na izbore 12.oktobra i dajte glas kadrovima SBB, jer je to snaga koja može popraviti teško stanje koje traje već 20 godina”.

Sa ovacijama prisutnih dočekan je predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić, koji je pozdravio veliki broj prisutnih:

“Nećemo biti zadnji u Evropi po razvoju a prvi po korupciji. Ne bojte se lopova na vlasti, jer ćemo uskoro promijeniti stanje. Oni kradu gdje got stignu, a primjer je, između ostalog, gradnja autoputa, gdje je debljina asfaltnog sloja tanja za 7 cm. Oni su nam oduzeli 20 godina, a mi ćemo to stanje poporaviti za dvije godine”./Š.G./

Na slici: Obraćanje predsjednika SBB BiH Fahrudina Radnočića

Vaš komentar na članak: