Tokom septembra političke partije na razne načine predstavljaju svoje kandidate za Općinsko vijeće Živinice i kandidate za načelnika. Neizostavni su promotivni skupoivi, pa smo večeras prisustvovali predizbornom skupu SDP u S. Gračanici, na kojem je predstavljeno 36 kandidata za Općinsko vijeće Živinice i kandidat ove političke partije za načelnika općine Živinice dr.Samir Kamenjakvić.

Prvi se skupu u Gračanici obratio podpredsjednik OO SDP Živinice mr.Fahir Spahić, a potom su govorili kandidati Muhamed Vrtagić, Mujo Muratović, Nusret Noćajević, Fatima Tursunović, Nusret Mamić, mr.Hasan Muratović i dr.Samir Kamenjakvić.

U svom obraćanju kandidat za OV Živinice Muhamed Vrtagić je rekao da se u politiku uključio, kako bi zajedno sa ostalim kandidatima SDP stvarao ambijent za bolji život svih nas:

„Osnivač sam i direktor građevinske firme „GTA_Vrtagić“ koja zapošljava 15 radnika i uspješno posluje punih 12 godina. Želio bih svoja iskustva prenijeti i na druge, te podržati razvoj poduzetništva. Moja borba u OV zansivat će se na pravičnoj raspodjeli sredstava Budžeta po svim mjesnim zajednicama, kao i borba da sredstva dopivena od koncesija za eksploataciju kamena, vode i uglja-da budu utrošena tamo odakele potiču. Poznato je da sam kao član Savjeta MZ Gračanica učestvovao u realizaciji mnogih projekata u vrijeme načelnika Hasana Muratovića, među kojima i gradnja rasvejete dužine 2,5 km, a ukoliko mi ukažete povjerenje na prvom mjestu biće mi pokretanje inicijative za gradnju pješačke staze od Krivače do zgrade MZ Gračanica. Kao dugogodišnji sportista boriću se za povećanje sredstava za kulturu, obrazovanje i sport, te pomoći našem Slavenu da se takmiči u Prvoj ligi FBiH. Ukoliko budem vijećnik svoj paušal ću donirati učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja, bez obzira za koga njihovi roditelji budu glasali“.

Kandidat za OV mr. Mujo Muratović je govorio o potrebi gradnje povoljnog ambijenta za ostanak mladih u svojoj domovini, a to se jedino može postići sa SDP-om, koja je spremna stvoriti ambijent za ostanak mladih, rekao je Muratović. Fatima Tursunović se osvrnula na stanje u agraru i velikim mogućnostima koje još nisu iskorištene, a poljoprivreda bi mogla biti okosnica razvoja lokalne zajednice.
Poduzetnik Nusret Noćajević je govorio o razvoju mljekarstva, gdje ima velike rezultate i razvio je veliku mrežu kooperanata, ali da ima još mogućnosti za veće rezultate, uz stvaranje povoljnog ambijenta za ovu oblast. To se može promjeniti na bolje sa SDP-om i načelnikom Samirom Kamenjakovićem, tvrdi Noćajević.

Nosilac liste kandiata za OV Živinice Nusret Mamić se osvrnuo na sve češće pojave cijepanja plakata kandidata SDP:

„Počeli su nam cijepati plakate i postere, što je znak da u nama vide svog velikog protivnika, ali im to neće uspjeti niti pomoći da nas zastraše. To ćemo pokazati u ranim satima 3.oktobra, kada se saopšti da je SDP pobjednička partija“.

Muhidin Čaušević iz SBB se takođe obratio skupu u S.Gračanici i rekao da ova politička partija podržava načelničkog kandidata Samira Kamenjakovića.

Podršku Kamenjakoviću i kanidatima za OV dao je i bivši načelnik Živinica i sadašnji poslanik u Skupštini FBiH mr.Hasan Murtović.

„Branili smo BiH u ratu, a pokazali smko i kako se BiH gradi u miru. Sloboda je krenula 1992.godine iz Gračanice, neka sada krene pobjeda SDP i načelnika Samira iz Gračanice, koja u velikom broju podržava našu političku partiju“, rekao je Muratović.

I na kraju velikog skupa u S.Gračanici načelnički kandidat dr.Samir Kamenjaković je govorio o nepravdi u zapošljavanju, pogotovu u javnim preduzećima i ustanovama, te kako učiniti povoljniji ambijent za život svih nas:

„Živinice moraju imati jasnu perspektivu, imati akcioni plan za mlade da bi nam djeca ostajala ovdje. Ne smijete dozvoliti da vas kupuju za jeftine novce i opet da čekamo četiri godine. Moramo se boriti da gradimo uslove za razvoj poduzetništva. U tu svrhu potrebno je formirati pet savjeta, a prvi je savjet poslodavaca, kako bi imali jasnu sliku u kom pravcu razvijati biznis i zapošljavati mlade. Uredićemo poslovne zone koje su sada rasute, kako bi imali povoljan poslovni ambijent koji bi privlačio imaoce kapitala da ulažu kod nas. Za vrijeme načelnika Hasana Muratovića napravili smo gotove sve puteve, koje sada ne mogu održavati, zatim svu rasvjetu smo napravili i još mnogo toga što je teško nabrajati, jer ste svi svjedoci velikog napretka u vrijeme vlasti SDP, te zato ponovo tražimo vašu podršku kako bi nastavili tamo gdje smo zaustavljeni“.

Nakon predstavljanja kandidata nastavljeno je druženje sa članovima i simaptizerima ove poilitičke partije, uz muziku uživo./Š.G./

Vaš komentar na članak: