Večeras je u Plavoj sali BKC Živinice održana sjednica Opštinske organizacije SDU, čiji je rad sve do skoro bio sasvim pasivan, nakon što je dio rukovodstva napustio ovu političku partiju. Za povjerenika OO SDU Živinice izabran je dr.sc.Zijad Jagodić, a članovi Povjereništva, čija će prva zadaća biti konsolidacija redova i osnivanje mjesnih odbora, postali su dr.Eldar Goletić, Fikret Ramić, Mirzo Zukanović, Aska Hurić, Mirha Siočić i Semir Tursunović.

Večerašnjem skupu u Živinicama bilo je uže rukovodstvo SDU BiH, na čelu sa predsjednikom Nerminom Pećancem. Prvi se na skupu obratio predsjednik SDU TK Edin Ibrišević, koji je govorio o potrebi daljeg jačanja ove političke partije:

“Od osnivanja SDU egzistira u Tuzlanskom kantonu sa više ili manje uspjeha, uglavnom zbog nekih unutarstranačkih odnosa. Ali, to je iza nas i sada smo izgradili dobre temelje za aktivno djelovanje i jačanje. Na prošlim izborima imali smo uspjeha u gotovo svim općinama TK. Zajedničkikim snagama ćemo u narednom periodu još više ojačati redove i spremni izaći na lokalne izbore”.

Dr.sc.Zijad Jagodić se osvrnuo na političko stanje u BiH i lokalnoj zajednici, te najavio značajniju ulogu SDU:

“Jedino omladina može nositi breme razvoja Bosne i Hercegovine. Još niti jedna vlast nije pokrenula tu snažnu energiju kao zamajac razvoja, pa zato mladi odlaze u svijet. Samo prošle godine zemlju napustilo preko 80 hiljada mladih. Nezaposlenost stanovništva BiH je tihi ubica i države i patriotizma. To ukazuje i bruto društveni proizvod koji je na najnižem mogućem nivou. Imajući u vidu da je evidentirani broj ove populacije u prošlom mjesecu iznosio oko 540.000, ili uz sve korekcije 350.000, BiH zbog toga samo u doprinosima svaki mjesec gubi između 100-120 miliona KM. Kada bi se osjetnije radilo i uradilo na tome, svi problemi bi bili minorni, a vlasti se uopće ne bi trebale zaduživati. Preko noći se usvajaju zakoni, a na sudovima padaju. U BiH cvjetaju korupcija i kriminal, zatvaraju se fabrike, dok na našem Sprečkom polju 80 odsto zemljišta je pod korovom.Okupili smo se u SDU da pokrenemo aktivnosti, kako bi se poboljšalo stanje, kako odavno vlada. Potrebna nam je najšira podrška građana, radi energičnijeg pokretanja ka boljitku u našoj lokalnoj zajednici i obećavam da će od danas krenuti novi vjetrovi na političkoj sceni Živinica, tako da ćemo do narednih lokalni izbora ukazati na srž probelma. Na našim listama neće biti mjesta za kriminalce, jer su uz nas najčistiji kadrovi”!-rekao je Jagodić.

Narod će prepoznati prazna obećanja

Na skupu SDU Živinice još su govorili  dr.Eldar Goletić i Ibrahim Selimović -predstavnik boraca sa općine Živinice.

Dr. Eldar Goletić se u svom izlaganju kratko osvrnuo na sport i kulturu u općini Živinice i istakao kako je taj segment društva totalno zanemaren, a na čemu će SDU BiH između ostalih problema intenzivno raditi u narednom periodu u općini Živinice.

Ibrahim Selimović se u svom obraćanju osvrnuo na tešku socijalnu situaciju boračke populacije ne samo u Živinicama nego u kompletnom Kantonu Tuzla. On je istakao kako je borcima dosta ponižavanja i praznih obećanja političara koji dolaze uglavnom pred same izbore, te je napomenuo da će boračka populacija imati na umu SDU BiH kao jedinu političku stranku koja je primila njihovu delegaciju i razgovarala s njima o gorućim problemima ove populacije u Živinicima prije izbora.

Predsjednik SDU BiH Nermi Pećanac se osvrnuo na stanje u BiH i potebi promjene ka boljem:

“Garantujem da smo sposobni da vratimo princip morala, poštenja i pravde kao osnovnih postulata zdravog društva i udarimo na najkrupnije ribe koji su nosioci tržišno profitne ekonomije zasnovane na eksploataciji radnika, tajkunizaciji, korupciji, kriminalu i pljački državne imovine, kao i započinjanje zapošljavanje kao strategijskog pitanja u BiH. Sve dok je kod nas u državi toliko korupcije i kriminala SDU ima široko polje djelovanja. Naši kadrovi su bili na mnogim odgovornim funkcijama, ali nemaju iza sebe kriminalnog djelovanja. Drago mi je što je naš ispravan put prepoznat i u Živinicama, gdje će Povjerenstvo stvoriti povoljan ambijent za uspostavu ispravnog funkcionisanja naše političke partije. U predstojećoj predizbornoj kampanji ponovo će vam se nuditi razna obećanja, ali narod treba da zna da je tako obećavano i na prethodnim izborima, a ništa nije provedeno u djelo”./Š.G./