Jutros od 9 sati počela je redovna sjednica Općinskog vijeća Živinice, kojom predsjdava Samra Omić. Za sjednicu je bio predložen dnevni red Prijedlog Nacrta Budžeta općine Živincie za tekuću godinu, kao i Prijedlog izvršenja Budžeta općine Živinice za 2014.godinu.

U vrijeme održavanja sjednice OV ispred zgrade općinske administracije demonstritrali su radnici zbog zatvaranja Gradske pijace, kojima su se pridružili i zaposleni JP Komunalnog, koji su predvodili kolonu demonstranata sa svojom mehanizacijom.

Prije rasprava o dnevnom redu Općinskom vijeću je stigao dopis od načelnika Muratovića u kojem predlaže da se sjednica održi u prostorijama RMU Đurđevik, iz bezbjednosnih razloga, ali taj prijedlog vijećnici nisu podržali, već su ostali u općinskim prostorijama. Rasprava je trajala do podnevnih sati, u međuvremenu je još održana i sjednic Kolegija OV, prijedlog dnevnog reda je proširen sa prijedlozima građana  februarskih demonstracija, uslijedila je pauza do 15 sati.

Dnevni red je usvojen oko 16 sati, a predsjedavajuća OV Samra Omić upoznala je vijećnike sa zaključcima koji su proizašli nakon zahtjeva građana sa februarskih demonstracija.

Između ostalog u zaključcima stoji -usaglašavanje plata općinskih zaposlenika, Odluka o smanjenju paušala, Odluka o ukidanju”bijelog hljeba”, da se kolektivni centri stave na raspolaganje boračkoj populaciji, Odluka o oslobađanju od plaćanja parkirališta članovima boračke populacije, prednost pri zapošljavanju da se daje članovima boračke populacije, kao i u RMU Đurđevik, potom da se iz Budžeta namjeni 1,50 odsto za podsticaje poljoprivrednika, otvaranje stočen pijace u dogovorenom roku, ukidanje kirije prostora koji koristi UG Vrijesak, poništenje i raspisivanje novog konkursa zazapošljavanje u Vatrogasnom društvu Živinice i dr.

Najviše primjedbi u ovim zaključcima bilo je oko zapošljavanja radnika u Vatrogasno društvo, u kojem je, prema kazivanju pojedinih vijenika, bilo nepravilnosti, tako što su primljeni neki zaposlenici koji su kupovali dioplome po 1800 KM u Širokom Brijegu.

Nakon rasprave zaključci su usvojeni, pa je Općinsko vijeće nastavilo rad prema usvojenom dnevnom redu! Redovna sjednica, a potom i vanredna trajale su do ranijh jutarnjih sati 1.aprila-do 2,30 sati, što je rekord kada je u pitanju održavanje sjednica općinskih vijeća kod nas!/Š.G./

 

Vaš komentar na članak: