U vrijeme kada u svijetu postoji više ratnih žarišta i sukoba nije loše podsjetiti se na važnost 21.septembra-Svjetskog dana mira. Mir ne znači isključivo odsustvo sukoba i nasilja manjeg ili većeg razmjera – mir predstavlja trajne napore koji se ulažu u razvoj društava i pojedinaca, mir daje prilike učenju i aktivnom djelovanju. Mir označava društvo svjesnih i savjesnih pojedinaca koji teže nenasilnom rješavanju sukoba i izgradnji društveno pravednih odnosa.

Mir se obično definira kao razdoblje bez ratova. Druge definicije mira uključuju slobodu od prepirki, spokoj, harmoniju ili unutarnje zadovoljstvo i vedrinu i dr. jer se značenje riječi mir mijenja s kontekstom.

Mir se može odnositi na dogovor za završetak rata ili prestanak okupacije. Mir se također može odnositi općenito. Na kraju, mir može biti bilo koja kombinacija ovih definicija.

U svojem najfantastičnijem značenju, mir označava stanje potpuna harmonije, bez ikakvih konflikata ne samo između ljudi, nego i između ljudi i prirode, i stvorenja u prirodi (međusobno).

Postoji više teorija i definicija mira, a neke od njih su: mir kao nesebičan čin ljubavi, mir kao odsustvo nasilja i zla s prisustvom pravde, fantastičan mir, unutarnji mir i dr.

Jednostavna i neopširna definicija mira kaže da je mir odsustvo ratova. Organizacija koja je zadužena za održavanje mira između naroda su Ujedinjeni narodi. Mir može biti dobrovoljan, tako da se potencijalni agresori obvezuju da će se suzdržavati od nemira, ali može biti i prisiljen, tako da se oni koji bi mogli izazivati nemire prisile na mir. Od 1945. svijet je bio samo 26 dana bez ratova.

Iako su prapovijest i povijest pune sukoba, neke su države i narodi ipak uspjeli sačuvati mir koji je trajao generacijama. To su primjerice Švedska, Švicarska, Kostarika, Pensilvanija, Amiši…Slijedimo ih i mi!

Vaš komentar na članak: