VESTA: Konferenciju o “(Ne)vidljivosti žena u politici”

Danas je Udruženje Vesta iz Tuzle, u partnerstvu sa Fondacijom Friedrich Ebert organizovalo u Hotelu Tuzla konferenciju o temi “(Ne)vidljivost žena u politici”. Moderator današnjeg programa bila je istaknuta novinarka Duška Jurišić, a na konferenciji su govorile novoizabrane predstavnice zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu i političarke, predstavnice međunarodnih i domaćih institucija i organizacija.

Na konferenciji je istaknuto da će aktivnosti na afirmaciji žena u političkom životu pomoći povećanje političke participacije žena u političkim partijama te podići svijest o važnosti uloge žena u političkim procesima. Tokom Konferencije akcenat je stavljen na položaj žene u partijama, kvotama ili potrebnim suštinskim promjenama, te mogućnostima nevladinog sektora kada su u pitanju žene u politici. Svoja iskustva u političkim partijama sa učesnicima podijelile su Ismeta Dervoz članica SBB BiH, Enisa Žunić članica SDA BiH, Emina Abrahamsdotter članica SDP BiH, Alma Kratina članica DF BiH i Svetlana Cenić politička i ekonomska analitičarka.

Koliko je važno djelovanje nevladinog sektora u ovom polju istakli su Adis Arapović, program menadžer u CCI, Edita Miftari predstavnica Sarajevskog otvorenog centra, Borka Rudić predstavnica Udruženja BH novinari i univerzitetska profesorica Zlatiborka Popov Momčinović.

Prema riječima Adisa Arapovića, u Bosni i Hercegovini, tokom posljednjih nekoliko izbornih ciklusa, učešće žena u političkom odlučivanju bilo je daleko ispod zakonski preporučenog minimuma, a posebno ispod nivoa adekvatne zastupljenosti i reprezentativne participacije unutar institucija i političkog aparata odlučivanja.

“Izraženi i pretjerani uticaj političkih stranaka ne dozvoljava depolitizaciju, departizaciju i profesionalizaciju javne uprave, pa je nivo zastupljenosti žena na ovim pozicijama izraz dominantne unutarstranačke političke kulture, a manje posljedica izostanka interesa žena za javne funkcije. Zatvorenost političkih stranaka spram masovnijeg učešća žena na vlastitim unutarstranačkim pozicijama odlučivanja, generira istu takvu praksu na nivou političke vlasti”, istakao je Arapović.

Edita Mftari iz Sarajevskog otvorenog centra skrenula je pažnju na rodne stereotipe koji su razvijeni u vezi sa liderskim pozicijama, a u ovom slučaju političkim pozicijama, te konkretizirala je o kakvim je stereotipima riječ kada je u pitanju bh. društvo, te na koji način se konstruktivnom diskusijom može doći do zajedničkog rješenja u pravcu dekonstrukcije pomenutih uloga, podizanjem svijesti kroz aktivnosti nevladinog sektora i medija.

Govoreći o zastupljenosti žena političarki u medijima pred Opće izbore u oktobru 2014. godine, Zlatiborka Popov-Momčinović je kazala da su u 21 analiziranom mediju žene bile prisutne u samo 292 tekstova i priloga, a zastupljenost bi bila i manja da se nije kandidirala Željka Cvijanović kandidatkinja SNSD-a za članicu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. “Političarke su najprisutnije u tzv. siromašnim, manje opremljenim medijskim formama, kao što je vijest, što ukazuje da je medijski prostor za njihovu artikulaciju i promociju više nego sužen”, istakla je Popov-Momčinović.

Poruke koje su danas poslane sa ove Konferencije su i poziv svim akterima u političkom procesu, za potrebu na daljoj afirmaciji i demokratizaciji bh. političke scene.