Mladi osamnaestogodišnji Ermin Sinanović, državni je šahovski prvak, ali to, izgleda, nikome osim njegovom ocu i majci, Nerminu i Senadi, nije bitno.

Ermin se sa šest godina počeo baviti šahom, a sa deset godina je, kao član OŠK Živiinice, postao kantonalni prvak. Od tada je Ermin Sinanović, svake godine prvak Tuzlanskog kantona, prvak Federacije Bosne i Hercegovine i svake druge godine šahovski prvak BiH. Pored toga, mladi Sinanovic je do sada učestvovao na evropskim prvenstvima u Budvi, Poreču, Pragu ili Miamami kod Konstanta u Rumuniji, kao i na Svjetskom takmičenju u Mariboru. Međutim, na ono koje održano prije četiri godine u Dubaiu, kandidat za šahovskog majstora Ermin Sinanović nije otišao. Razlog za neodlazak državnog prvaka su sredstva koje odlikaš u živiničkoj Gimnaziji nema.
Otac Nermin živi u Živinicama poznat kao Paspalj, a bio ratni heroj svoga grada.O svom talentovanom sinu kaže:

“Osim 300 i 400 konveribilnih maraka što je dobio prilikom odlaska na Svjetsko prvenstvo u Maribor i Evropsko u Miamami, te 100 KM što je dobio kada je prošle godine proglašen od Sportskog saveza za najboljeg sportistu Općine Živinice, Ermin nije dobio ništa, jer ga nikada nema u budžetu. Znali smo ne ići na more da bi sina odveli na takmičenje na kojem predstavlja BiH, ali nikada nismo mogli dobiti pomoć od strane općine. Gledao sam u Mariboru šahiste iz cijelog svijeta i kako svi na sebi imaju trenerke na kojim piše prezime i zemlja iz koje dolaze, a na mom Erminu trenerka koju sam ja kupio dva dana prije”, govori Paspalj koji za sebe kaže da je čovjek koji je dao za svoj grad sve, a zauzvrat nije dobio ništa, ali dodaje da „mu je srce bilo kao Bosna kada je Ermin savladao šahistu iz Azerbejdžana u prvom kolu svjetskog natjecanja“.

Svi takmičari su prije samog prvenstva pohođali dvomjesečni šahovski kamp i pripemili se uz pomoć bolje rangiranih šahista. Naravno, to se ne odnosi sa bh prvaka. Mada Paspalj smatra da je zaslužio bolji odnos prema svom sinu, državnog prvaka nema, jer ga u budžetu nema.

Fakultet garant uspjeha, a šah za rekreaciju

“Jedino Ermin do šahovskih znanja i dodatnog zvanja dolazi onim što se može dobiti posredstvom interneta, samostalno i bez ičije pomoći. Kilogrami, uglavnom zlatnih medalja, te mnogobrojni pehari koje je osvojio, su sakupljači prašine u mojih 38 kvadrata stana. Uz Maksimovića iz Banja Luke, Burovića iz Sarajeva, Markovića iz Zenice i Mahmutbegovića iz Živinica, Ermin je jedan on najboljih omladinaca u BiH, ali će zahvaljujući nebrigi vlasti vjerovatno ostati u kategoriji kandidati za šahovskog majstora”, kazuje Nermin Paspalj Sinanović.

Stanje se mijenja u septembru, kada Ermin mijenja životnu sredinu i u Sarajevu upisuje Prirodno- matematički fakultet, smjer elektrotehnika.

Sinanović kao ambasabor Živinica

“Pošto je odlikaš cijeli život i izuzetno je dobar iz prirodnih znanonosti, posebno matematike i fizike, kao i engleskog i rada na računaru, odlučili smo da se upiše na Elektrotehniku u Sarajevu. Nisam ja nikada ni rekao da će on da se baviti profesionalno šahom, jer u Bosnii Hercegovini se ne može od toga živjeti, nego da je prioritet škola,a sa šahom dokle stigne. On je dokazao da je bio dobar, da je imao jaku volju sve dok nije skontao da u ovom gradu i državi to baš puno ne znači, mada je zadnjih godina bio najveći ambasador Zivinica”, reče nam na kraju razgovora Nerminov otac Paspalj Sinanović./Rasim Džeko/

Vaš komentar na članak: