Od 16. do 22. septembra 2015. godine građani zemalja Evropske unije, Brazila, Argentine, Kanade, Tajvana, Japana, Turske i Bosne i Hercegovine će imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za održivi transport pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM). Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja će ove godine biti organizovana u više od 2000 gradova širom svijeta. ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

„Svako putovanje je drugačije, ali prečesto se oslanjamo na ustaljeni način prevoza, bez obzira da li je to najbolje rješenje. Refleksno, mi uskačemo u automobil iako su možda vožnja biciklom ili korištenje javnog prevoza efikasniji izbor. Kroz pametan izbor prevoznog sredstva koje ćemo koristiti možemo uštediti novac, poboljšati naše zdravlje i pomoći našoj životnoj sredini – sve što je potrebno je spremnost da se pokuša nešto novo.

Umjesto vožnje do centra grada i plaćanja visoke cijene parkiranja, zašto se ne bismo dovezli do željezničke stanice i završili putovanje javnim prevozom? Umjesto da cijeli put pređemo gradskim autobusom, zašto ne bismo izlašli nekoliko stanica ranije i istražili neki novi dio grada? Tako biste mogli pronaći svoj novi omiljeni kafić! Isprobavanjem novih načina putovanja pruža nam se mogućnost da doživimo naše gradove i mjesta na drugačiji i ljepši način.

Jedan od novih aspekta ovogodišnje teme je kako reinterpretirati transport, što bi nas dovelo do sagledavanja transporta na drugačiji način, posmatrajući putovanje od tačke A do tačke B kao preduslov za obogaćivanje našeg dana. Svakodnevno putovanje autobusom, na primjer, može se posmatrati kao prilika da se proprate dnevni događaji; vožnja bicikla može da se posmatra kao pokretna vježbaonica koja obezbjeđuje usputno vježbanje, a možete upoznatii i ljubav svog života u tramvaju!

Ovogodišnja tema multimodalnosti ohrabruje ljude da razmišljaju o širokom spektru dostupnih prevoznih sredstava, te da odaberu najprikladniji način putovanja. Ovim sloganom se pozivaju ljudi da kombinuju načine prevoza, što često može dovesti do bržeg i ugodnijeg putovanja.“
Dobro bi bilo da se i unašem gradu osmisle aktivnosti koje bi išle u prilog Evropske sedmice mobilnosti./T.D./

Vaš komentar na članak: