Najpopularniji sport na području opštine Živinice svakako je nogomet. U vrijeme održavanja Prvenstva Evrope u Francuskoj oživljavaju uspomene na osnivanje i igre mnogih klubova na području naše opštine. Tako dok gledamo utakmice u Francuskoj prisjećamo se prvih seoskih timova, pa je tako i u Tupkovićima došlo do formiranja pravog kluba, o čemu nam je govorio bivši fudbaler Tupkovića Šefko Kamberović:

“Ustvari prije Tupkovića naša omladina je igrala za Slogu iz obližnjeg sela Gračanice, pošto mi tada nismo imali klub. Međutim, 27.maja 1985.godine i u našem selu je osnovan Fudbalski klub Napredak, koji se održao i do dana današnjeg. Na čelu Upravnog odbora bio je prvi predsjednik Abdulah Mandalović i sjećam se mnogo lijepih trenutaka provedenih na mnogim utakmicama koje smo igrali, prvo u Opštinskoj ligi Živinica, a kasnije je naš klub postao Drugoligaš TK”, prisjeća se Šefko Kamberović.

Bivši fudbaleri Napretka sačuvali su prvi fotos ekipe načinjen odmah nakon osnivanja, koji objavljujemo zajedno sa imenima igrača. Stoje: Abdulah Mandalović, Mehmed Užičanin, Šefket Jusić, Sabit Jahić, Sakib Jahić, Enver Kujuković, Srpko Bošković i Rasim Čaušević. Čuče:Hamdo Salihović, Asim Ćasurović, Mustafa Nukić, Šefko Kamberović, Hajrudin Cuganović, Sefer Mušanović i Suad Jusić.

Danas se ekipa Napretka uspješno takmiči u Drugoj ligi Tuzlanskog klantona, a ovaj klub uspješno predvodi Muzafer Mušanović. Tokom više od tri decenije stotine mladih branilo je boje svog kluba, ali sjećanja na prvu generaciju još nisu izblijedila!/Š.G./

Vaš komentar na članak: