Mnoge generacije Slavena su tokom dugog niza godina pisale stranice istorije ovog kluba, a u sjećanju je i najveći uspjeh, postignut u sezoni 1966/67.godina, kada su živinički fudbaleri bili pred vratima Druge lige-Zapad, bivše SFRJ.

Iz arhive tadašnjeg fudbalera Šefe Gogića izvukli smo fotos koji podsjeća na veliki uspjeh sjajne generacije Slavena:

“Igrali smo kvalifikacionu utakmicu protiv Rudara iz Ljubije. Prvu utakmicu smo bili gosti i poraženi smo sa tri gola razlike, ali i u revanšu u Živinicama nismo uspjeli postići gol, igrali smo 0:0 pa je Rudar zasluženo ušao u tadašnju Drugu ligu. Imali smo peh, jer početkom utakmice na svom terenu nismo uspjeli iskoristit nekoliko povoljnih prilika, tako da nas je od najvećeg uspjeha u istoriji kluba djelio samo jedan korak. Mnogi od nas nastavili su igračke karijere u poznatim ligaškim klubovima”, prisjeća se Šefo Gogić.

Prije sezone najvećih dostignuća Slaven je napustio Denijal Pirić, koji je pristupio zagrebačkom Dinamu i sa njim bi sigurno priča bila drugačija. Iz te generacije Slavena put tuzlanske Slobode krenuli su Šefo Gogić, Fuad Subašić i Gabril Pendić, dok je Salih Delalić karijeru nastavio u FK Sarajevo.

Na slici Slavena iz sezone 1966/67.stoje s lijeva na desno: Hidajet Tulumović-šef stručnog štaba, Gabril Pendić, Šefik Tulumović-Silver, Šefo Gogić-Goga, Drago Pendić-Raka, Anto Janković, Safet Gadžo, Ivica Divjak, Zijad Bešlić, Ferdo Peći-Braco Šut. Čuče: Rifat Ćemalović-sekretar, Pašaga Gogić, Fuad Subašić, Midhat Seferagić-Musirača, Slobodan Karakostić, Rasim Šahinpašić i Salih Delalić./Š.G./

Vaš komentar na članak: