Izvještaj sa XIV turniru „ Šahovske nade BiH“

Nakon trogodišnje pauze, zbog nedostatka sredstava i nerazumjevanja lokalne i šire zajednice, ove godine u organizaciji Omladinskog šahovskog kluba Živinice održan je četrnaesti po redu turnir„Šahovske nade BiH“.
Turnir je pozivnog karaktera i na njemu pravo učešća imaju dječaci i djevojčice koji su na prvenstvu BiH za kadete do 18 godine zauzeli jedno od prva tri mjesta u konkurencijama do 8, 10, 12, 14, 16 i 18 godina, kako u kategoriji dječaka tako i u kategoriji djevojčica. Orgasnizator je po vlastitom izboru imao pravo da pozove u svakoj grupi još po jednog ili dva igrača. Igrači su podjeljeni u 5 skupina. Po svom kvalitetu ovaj turnir je jači čak i od prvenstva države i još jedna prilika da se mladi igrači dokazuju i pokažu ko je zaista najbolji.

Igralo se po tempu 40 minuta po igraču za cijelu partiju.Odziv takmičara je bio fantastičan. Nastupilo je 40 takničara u svim kategorijama. Igralo se borbeno, bez ikakvih kalkulacija do poslednje partije.
Sudije turnira su bili internacionalni sudija Stojanović Vlado iz Bijeljine, internacionalni sudija Mustafa Redžepović –Tuzla i Fide sudija Muminović Šemsudin – Srebrenik.

Tokom čitavog turnira nije zabilježen ni jedan jedini incident. Turnir se održao u periodu 4.do 5.11. u motelu Džet Star. U svim skupinama po troje najboljih takmičara dobili su pored diploma i novčane nagrade.

Turnir je svečano otvorio, dodijelio nagrade i proglasio turnir zatvorenim predsjedavajući Opštinskog vijeća Živinice profesor Hamdija Numanović.

Ovogodišnji 14. po redu turnir „Šahovskih Nada BiH“ je bio jedan od najbolje organizovanih turnira do sada. Dobili smo pregršt pohvala i čestitki za organizaciju turnira od svih sudionika.

Rezultati po kategorijama takmičara su slijedeći-djevojčice do 10 godina: 1. Milana Babić, član Mladosti Teslić, 2.Lana Zakić, Čelik Zenica i 3.Maša Babić, Mladost Teslić.

Dječaci do 10 godina:1.Ismet Mešić Tuzla, 2.Nasir Radača, Sarajevo i 3.mjesto Emanuel Lazić,Bijeljina.

Dječaci do 14 godina:1.Marko Lipovac,Teslić,2.mjesto Dušan Kozomara Bijeljina i 3.Nemanja Aleksić Teslić.

Djevojčice do 14 i do 18 godina su nastupile u jednoj grupi:1.Jelena Tomić-Dvorovi, 2.Ivana Mikić Orašje i 3.mjesto Vladanka Tomić Teslić.

Dječaci do 18 godina, najstarija i najkvalitetnija grupa:1.Bojan Maksimović Banja Luka, 2.Dino Marković Čelik Zenica i 3.Ermin Sinanović OŠK Živinice./Press OŠK Živinice/