Karate klub Konjuh: Spremni za velike uspjehe, a limitirani sredstvima

Večeras su nastavljeni treninzi u Karate klubu Konjuh, koji ove godina navršava tri decenije od osnivanja i uspješnog rada. KK Konjuh je u svojoj istoriji dugoj 30 godina bio i prvak Bosne i Hercegovine u seniorskoj muškoj i ženskoj konkurenciji.

U svojim redovima Konjuh danas ima čak 10 majstora karatea, koji su to zvanje stekli u ovom poznatom klubu. Među njima je i dr.Eldar Goletić, profeosr na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli. Sportsku karijeru je započeo 1987. godine u Karate klubu Konjuh, da bi 1996. godine bio uvršten u redove državne karate reprezentacije BiH i ostaje njen član punih pet godina. višestruki prvak države i osvajač najsjajnijih odličja sa međunarodnih takmičenja, učestvovao je na evropskim i svjetskim prvenstvima u karateu.

Danas je Eldar Goletić stručni savjetnik kluba, a o svom angažmanu kaže:

“U KK Konjuh sam od malih nogu, zavolio sam karate i to me je usmjerilo ka sadašnjem životnom pozivu. U KK Konjuh imamo oko 300 članova različitih uzrasnih i takmičarskih kategorija. Želimo što više mladih skloniti sa ulice i da ih okrenemo sportu, jer je to ispravan način stvaranja zdrave ličnosti. U toku su pripreme za učešće na raznim turnirima koje možemo pratiti, jer smo ograničeni sredstvima”, kaže Goletić.

Saznajemo da članovi KK Konjuh koji izbore mjesto u reprezentaciji BiH ne mogu ići na evropska i svjetska prvenstva zbog nedostatka novca! Kako to prevazići?

“Nevjerovatno je ali istinito da imamo darovite karatiste, a da se od njih odriču oni koji bi ih trebali podržati, jer je poznato da su sportisti najbolji ambasadri jedne države. Ja sam zbog toga krenuo u političke vode i nalazim se na listi kanidata za članove OV Živinice iz OO SDU. Odlučio sam se za taj korak zbog stvaranja povoljnijeg sportskog ambijenta na općini Živinice, ne asamo za karate, već i druge sportove. Mislim da bi preko OV uticao na pokretanje raznih projekata iz oblasti sporta, koji bi se mogli finansirati, ne samo iz Budžeta općine Živinice, već i raznih nevladinih organizacija. Ukoliko to sugrađani prepoznaju, posebno armija sportista naše općine, sigurno bih mogao uticati da se pozitivno promjeni odnos prema ovoj važnoj društvenoj aktivnosti, kao što je sport”.

Dok se stanje ne promjeni ka boljem karatisti Konjuha će i dalje trenirati i osvajati medalje na raznim turnirima u BiH, ali dalje od toga, usljed pomanjkanja sredsatva, neće moći, uprkos velikom talentu kojeg posjeduju!/Š.G./

Na slici: Pred večerašnji trening karatista