Naš mladi košarkaš Jusuf Nurkić izabran je već u prvom krugu NBA drafta i postao je prvi košarkaš iz naše zemlje koji je izabran u prvoj rundi NBA drafta. Nurkić je započeo karijeru u Millenniumu Živinice, potom je otišao na brušenje u Sloveniju, a minulu sezonu bio je član Cedevite iz Zagreba, sa kojom je postigao veliki uspjeh, osvajanjem drugog mjesta u Jadranskoj ligi.

Vijest o Nurkićevom angažmanu  u najjačoj svjetskoj košarkaškoj NBA ligi obradovao je njegove košarkaše u Milllnniumu, sa kojim smo danas proveli vrijeme dok su trenirali. O Nurkićevom uspjehu jedan od trenra u Millenniumu Mirnes Muminović kaže:

“Radujemo se uspjehu našeg Nurkića, to je ostvarenje velikog dječačkog sna i svih nas u klubu. Imamo još talenata koji će sigurno krenuti njegovim stopama. Jusuf nas je uvijek predstavljao u najboljem svjetlu, važio je za jednog od najboljih mladih centara Evrope i njegov uspjeh na draftu je sasvim očekivan.Podsjećam da je iz naše škole košarke ponikao Mirza Bulić i bio je najbolji mladi reprezentativac, ali posebno želim istaći talenat  Nihada Kalajca, visokog 201 cm, a tek je završio IX razred i on će na jesen preći u Sparse. Tu su još mladi reprezentativci i reprezentativke Jasmina Ahmetbegović iz Dubrava, Aldina Trumić, Vedad Agić, a imali smo smo i velikog talenta i mladog reprezenatativca Osmana Šehića, koji je na žalost preminuo”.

Millennium ima još mnogo talenata i sigurno je da će oni naći svoje mjesto na košarkaškoj mapi Evrope i svijeta. Nihad Kalajac je upravo završio Osnovnu školu u Bašigovcima, kao i Jusuf Nurkić, pa im se mnogo toga podudara, bar u dosadašnjem toku karijere. O sovjim planovima kaže:

“Marljivo radim pod stručnim nadzorom svojih trenera. Bio sam gostujući igrač mladih Sparsa na turniru u Milanu. Ruiječ je o jakom turniru, a mi smo osvojili prvo mjesto, tako da sam se okitio zlatnom medaljom. Na prvoj utakmici sam postigao 30 koševa, a na drugoj 20 i to je zadovoljilo stručni tim Sparsa, pa ću karijeru nastaviti kod njih”.

U KK Millenniumu nstavljau sa treninzima, mladi vole košarku i imaju talenta za ovaj sport. Svi žele da se Nurkić potvrdi u svom novom klubu Denveru u NBA ligi, a poznavajući ga, sigurni su da će opravdati ocjene američkih košarkaških stručnjaka!/Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: