Mirnes Muminović uspješan u sportskom i univerzitskom životu glavnog grada

Mirnes Muminović je 29-ogodišnji sportski direktor internacionalnog Univerzitetskog kluba BURCH iz Sarajeva. Ovaj je profesor sporta i tjelesnog odgoja porijeklom iz Živinica i nekadašnji je košarkaš kluba Milenijum i jedan od inicijatora pokretanja kluba Živinice. Reklo bi se, dijete Živinica uspješno u sportskom i univerzitskom životu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

– Klub u kojem igraju studenti sa Univerziteta Richmond Park Schools finansiran je iz sredstava Velike Britanije, a u pretprošloj sezoni prije razigravanja za ulazak u košarkašku Premijer ligu BiH ekipa KK Burch je na tabeli A1 lige zauzimala prvo mjesto na tabeli.

Nismo željeli da kao ekipa nastupamo u društvu najboljih jer bi to značilo izmjenu politike u kojoj Burch djeluje. Umjesto studenata menadžmenta, mašinstva, građevina ili genetike i fonetike, morali bi angažovati pojačanja što nije u skladu sa filozofijom rada našeg Univerziteta- govori Muminović, koji ističe da KK Burch za pet godina postojanja postao respektabilan klub u našoj zemlji.

Muminović je osam godina trenirao KK Milenijum, a kako govori, kroz njegovu školu je prošlo preko 500 dječaka od pionira do juniora sa velikim rezultatima u Ligi mladih Tuzlanskog kantona i na međunarodnim turnirima na kojima su sudjelovali.

– Gdje god da sam, pratim košarku u Živinicama. Ipak iz KK Milenijuma je ponikao NBA zvijezda Jusuf Nurkić, kojii sada nastupa za tim Portland i Mirza Bulić, koji sa uspjehom igra za jakog španskog drugoligaša, ekipu Leyma Coruna. Raduje me što se tim KK Živinice, čiji sam jedan od inicijatora pokretanja, plasirao u A1 ligu, pa želim pohvaliti Edina Užičanina koji je na kormilu KK Zivinice, te igrače Korkutovica, Meštrica i Đulovica, koji su dali svoj maksimum u plasmanu u viši rang. Pored ovoga želim pohvaliti i Školu košarke Spartans, koja će ove sezone obezbjediti kao juniorski klub nastupe u A2 ligi.

Veliki broj djece koji trenira proizvest će kvalitet, a to je izuzetno pozitivna stvar, jer su Živinice uvjek bile izvor talenata i uspješnih sporista- riječi su mladog i uspješnog sportskog radnika Mirnesa Muminovića, koji dodaje da fokus treba staviti u omladinske pogone i stvaranju igrača koji će sutra biti okosnica klubova u Živinicama./R.Dž./