Od ove polusezone na kormilu Ženskog nogometnog kluba Fortuna Živincie više nije Mirnes Aličić, koji je postigao odlične rezultate sa ovom ekipom i doveo je pred vrata najjače državne lige.Mladi trener sa Uefa “A” licencom, profesor tjelesnog odgoja i sporta Mirnes Aličić, odlučio je da se razvija i usavršava u dalekoj Kini, gdje je najvažnija sporedna stvar na svijetu u velikoj ekspanziji i gdje se ulaže ogroman novac, što privlači vrhunske stručnjake i igrače.

Aličić boravi u gradu Dalijanu (oko 9 miliona stanovnika) i trenira mlade nade u tamošnjoj fudbalskoj akademiji.Kinezi su veliki radnici i zahvaljujući novcu koji ulažu brzo se napreduju.

O prvim utiscima u toj dalekoj i velikoj zemlji Aličić kaže:

“Akademija u kojoj radim je dio akademije proslavljenog portugalskog fudbalera Luisa Figa.Na treninzima su uz mene uvijek dva asistenata koja sa engleskog prevode na kineski jezik.Djeca nisu toliko talentovana i zaista nemaju fudbalsku tradiciju igranja na ulici, gledanja utakmica i sl, kao što mi imamo, ali imaju nevjerovatnu volju i želju za radom i napretkom, kao i urođenu radnu disciplinu.Dolazak u Kinu u početku je izgledao kao veliki izazov i finansijaka prilika, ali nakon kulturološkog šoka sve je i više nego dobro. Socijalizacija sa različitim ljudima, upoznavanje različitih kultura i sam biravak u Kini je neprocjenjivo iskustvo za mene kao mladog čovjeka, a pogotovo kao mladog trenera. Uslovi za rad u Kini su fantastični i neuporedivo bolji za razliku od onih koji postoje u BiH.Ljudi su svjesni da je za dobre rezultate potreban kvalitetan rad, a za to su potrebni dobri tehnicki uslovi”.

Prema riječima Mirnesa Aličića ima u početku barijera u radu, ali vremenom i to će se prevazići:

“Ovdje cijene Evropljane i to u startu olakašava posao.Činjenica da nema problema sa infrastrukturom , te da akademija funkcioniše na profesionalnom nivou, su olakšice u radu i svaki trener željan napretka može mnogo brže da napreduje nego na našim prostorima. Postoji jezička barijera, te manjak talenta kod djece , što nekad otežava rad, ali i na te činjenice gledam kao na nešto što me razvija i ubrzava napredak.Kad bi smo se ozbiljnije posvetili edukaciji i radu,uz fudbalsku kulturu i talenat koji imamo, pravili bismo mnogo veće rezultate i mnogo veći broj kvalitetnih igrača.To što smo talentovana nacija ne može puno pomoći ako se ne prione na ozbiljan i sistematski rad. Moramo prestati da se upoređujemo sa boljim i organizovanijim sredinama od nas, treba da zasučemo rukave i da radimo”.

I za kraj, kakvi su izgledi da Kina dovede još BH stručnjaka u svoje akademije ili nogometne klubove?

“Ugovor sa Fudbalskom akademijom mi je na godinu dana, s opcijom produženja.Volio bih vremenom da pomognem nekom od kolega trenera, igrača iz BiH i okruženja da se okuša u Kini, jer i sam sam došao na preporuku kolege trenera, prijatelja Zorana Dimitrića koji takođe radi u istoj akademiji.

Velika zahvalnost za moj napredak, pored moje porodice, ide na račun kolektiva ŽFK Fortuna, gdje sam 4 godine radio i sticao potrebno iskustvo i za koje me vežu najljepše uspomene i ovom prilikom im želim ulazak u Premijer ligu BiH, a sigurno sam njihov najveci navijač”, rekao nam je na kraju razgovora profesor Mirnes Aličić./Š.G./

Vaš komentar na članak: