Nogomet: Prvi dan Memorijala Džemal Mešanović-Džo

Bašigovci i NK Slatina nastavljuju lijepu tradiciju sjećanja na pale borce odbrambeno oslobodilačkog rata.Sinoćnim polagajem cvijeća kraj mezara poginulom šehidu Armije BiH Džemalu Mešanoviću, počeo je 22.Memorijal posvećen ovom borcu oslobodilačkog rata.Turnir je danas nastavljen revijalnom utakmiceom između pionira Slatine i Jablanice iz Barica, a završena je nerješenim rezultatom 2:2.

Oko 15 sati počela je ceremonija svečanog otvaranja Memrijala Džemal Mešanović-Džo. Intonirana je državna himna BiH, a potom se prisutnima obratio izaslanik načelnika općine Živinice Enver Jukić, koji j, između ostalog, rekao:
„Općina Živinice podržava ovakve turnire i daje svoju punu podršku, tim prije što je riječ o očuvanju lika i djela borca šehida odbrambeno oslobodilačkog rata.Drago nam je da već toliko dugo NK Slatina ne zaboravlja Džemala Mešanovića i da u njegovu čast organizuje turnir“.

Potom je Jukić proglasio turnir otvorenim i poželio svim učesnicima sportsku i fer borbu, te da do pobjedničkog trofeja dođe najupsješnija ekipa.

Predsjednik NK Slatina Ismet Hodžić je rekao da na turniru učestvuju selekcije pionira, seniora i veterana:
„Danas su prvu utakmiuc odigrale ekipe domaće Slatine i Mladosti iz Kikača. Gosti su bili bolji, pobijedili 2:1 i plasirali se u finale. Drugi susret igraju Priluk i Krivaja iz Zavidovića. Ovo je prvi puta da na turniru imamo ekipu iz drugog kantona, a ustvari riječ je o nastojanju da mi ovdje u Bašigovce dovedemo ekipe iz mjesta i gradova koji su se našli na ratnom putu našeg rahmetli Džemala.Sinoć smo položili cvijeće na mezare Džemala Mešanovića i nastavnika tjelesnog odgoja Muhmada Umihanića, koji je 45 godina bio član Slatine, a umro je ove godine nakon duže bolesti.Džemal je takođe član naše Slatine, zaposlen je bio u Konjuhu, ne trebamo ga zaboraviti i zato već 22 godine organizujemo turnir u njegvu čast“, rekao je Hodžić.

Početni udarac pred prvu polufinalnu utakmicu između Slatine i Mladosti izveo je Džemalov unuk Denis, koji se ponosi na svog djeda i njegovo djelo.Fudbaleri obje ove ekipe i prisutni na stadionu učenjem fatihe odali su počast rahmetli Džemalu Mešanoviću.

U drugoj utakmici današnjeg programa Priluk je postiga pobjedu protiv ekipe Krivaje iz Zavidovića rezultatom 4:3 i tako se plasirao u finale, gdje će snage odmjeriti sa ekipom Mladosti iz Kikača.Finale je na programu u nedjelju, 29.jula od 17,30 sati. Ovom meču prethodiće revijalna utakmica između domaće Slatine i Mladosti iz Gornjih Živinice.

Ceremonija dodjele priznanja najuspješnijim ekipama i pojedincima je u nedjelju,29.jula od 19,30 sati./Š.Gadžo/