Slaven je u svojoj bogatoj istoriji imao niz talentovanih i uspješnih fudbalera, koji su tokom karijere igrali za velike evropske klubove, bilo bivše Jugoslavije, Njemačke ili neke druge države, a bilo je i reprezentativaca. Kada je Ćiro Blažević prije dvije godine dolazio u Živinice sa tuzlanskom Slobodom rekao je kako ga čudi da je sa ovakvog stadiona izniklo toliko poznatih fudbaler, kao što su Tulumović H, Pirić, Živković, Delalić, Pendić G, Rahimić, Bešlija…

Na sačuvanom snimku iz 1958.godine nalaze se nogometaši podmlatka Slavena, od kojih su šestorica kasnije postali prvotimci i borili se za ulazak u Drugu ligu SFRJ, zajedno sa starijim prekaljenim asovima ovog renomiranog tima.

Na slici je generacija podmlatka Slavena iz perioda 1958 do 1961.godine, s lijeva na desno stoje: trener Šefik Karabegović, Faruk Hasanagić, Anto Janković, Avdo Karabegović, Sead Subašić, Đorđo Ikić, Slobodan Karakostić, Luka Njirić, Stevan Gligorjević /Ivica/, Marko Marjanović i Ramo Tulumović.

Čuče s lijeva na desno: Zvonko Fedetov, Gabrijel Pendić, Marinko Mijatović, Bego Imamović, Božo Brakić, Franjo Tadić /Mišo/, Rašid Taletović i Nusret Borogovac.

Vlasnik fotografije Božo Brakić, koji se isticao u odbrambenim zadacima, o ovoj generaciji kaže:

“Ovo je bila zaista sjajna generacija od koji su Janković, Karakostić, Fedetov, Pendić, Tadić i Taletović izborili svoja mjesta u prvoj ekipi, koja je 1967.godina igrala majstoricu protiv Rudara iz Ljubije za ulazak u Drugu ligu SFRJ, što je u ono vrijeme bio izuzetan uspjeh. Mnogi od njih više nisu živi, pa je ovo prilika da se podsjetimo na ta davna vremena i zahvalimo se svim generacijama koje su proslavile naš grad, kada je u pitanju nogometni sport”.

Sigurno je da i sada u Slavenu ima dobrih i talentovanih fudbalera i da će jednog dana neki od njih zaigrati u velikim klubovima, a zašto ne i rerezentaciji BiH./Š.G./

 

Vaš komentar na članak: