Omladinski šahovski klub Živinice tokom tekuće godine postigao je zapažene sportske rezultate. Godina je na izmaku pa je ovo prilika da se podsjetimo na izuzetno dostignuće mladih šahista. Tako je na 20.pojedinčanom kadetskom prvenstvu Šahovskog saveza F BiH, aprila mjeseca u Kulen Vakufu OŠK Živinice osvojio je ubjedljivo prvo mjesto.

U različitim uzrasnim kategorijama titulu prvaka FBiH osvojio je Azur Pašćanović, Enes Brčaninović je bio viceprvak, Muharem Mahmutbegović je bi prvak u svojoj kategoriji, Ermin Sinanović je bio drugi, Mahir Salkić prvak i među 20-godišnjacima Midhat Salkić osvaja 3.mjesto.Takmičarke do 14 godina Nuhanović Vildana 2.mjesto i do 20 godina Mahmutbegović Nadina, 1. mjesto i titula prvakinje FBiH.

“Sa ukupno osvojena tri prva, dva druga i dva treća mjesta naš klub je i ekipno bio ubjedljivo najbolji i proglašen je najboljim klubom u FBiH kada je u pitanju kadetski i juniorski šah u konkurenciji do 20 godina”, kaže nam Midhat Mahmutbegović.

Po drugi puta prvaci države

U periodu od 8. do 11.maja održano je pojedinačno XV kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH u šahu za 2014. god.Takmičenje je održano u Motelu Rudar u Tuzli. Na ovom takmičenju OŠK Živinice osvaja dvije zlatne, dvije srebrne i jednom bronzanom medaljom, čime je Omladinski šahovski klub Živinice drugu godinu za redom proglašen za najbolji klub u BiH kada je u pitanju kadetski i juniorski šah do 20 godina.

U organizaciji ŠS FBiH u JU Dom penzionera sa stacionarom Ze-do kantona u Zenici je krajem septembra održano 7. ekipno kadetsko prvenstvo reprezentacija kantona ŠSFBiH za 2014.godinu. Ekipa Tuzlanskog kantona zauzela je drugo mjesto, a ekipu TK činili su svi takmičari iz OŠK Živinice.

Nosioci srebrne medalje i osvajači drugog mjesta su sljedeći takmičari: Mahir Salkić, Ermin Sinanović i Muharem Mahmutbegović.

Ekipno prvenstvo Prva A liga ŠS FBiH

Od 23-29.avgusta Šahovski savez FBiH održao je u Bihaću XXI ekipno prvenstvo šahovskog saveza FBiH za Drugu, Prvu B i Prvu A ligu. Omladinski Šahovski klub Živinice je član Prve A lige ŠS FBiH.Na ovon takmičenju ukupno je nastupilo deset ekipa.

Po prvi puta ekipa OŠK Živinice je nastupila u konkurenciji seniora u potpuno podmlađenom sastavu bez pomoći starijih igrača. Kadeti i juniori iz OŠK Živinice su ponovo uspjeli. Opstanak u ligi je obezbjeđen kolo prije kraja. Pojedinačno postignuti su slijedeći rezultati:

3.Salkić Midhat – osvajač bronzane medalje na Federalnom prvenstvu u konkurenciji juniora do 20 godina , od ove godine student prve godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.
4.Salkić Mahir-prvak Federacije BiH u konkureciji kadeta do 16 godina i osvajač trećeg mjeta na prvenstvu BiH, učenik drugog razreda Građevinske škole u Tuzli

5.Sinanović Ermin- prošlogodišnji prvak države u konkurenciji kadeta do 14 godina i ove godine vicešampion države u konkurenciji kadeta do 16 godina, učenik prvog razreda Gimnazije u Živinicama

6. Mahmutbegović Nadina – prošlogodišnja prvakinja države u konkurenciji kadetkinja do 18 godina i ove godine vicešampionka BiH u konkurenciji juniorki do 20 godina, od ove godine student Građevinskog fakulteta u Tuzli.

U upravi kluba zadovoljni su postignutim rezultatima, o čemu je aktivista i osnivaša OŠK Živinice Midhat Mahmutbegović rekao:

“S ponosom moramo istaći da su svi naši mladi igrači dobri učenici i sa opredjeljenjem za dalji nastavak školovanja. U ostvarenju tog cilja uprava kluba je u stalnim kontaktima sa roditeljima i značaj obrazovanja se često ističe na treninzima. Šah je specifičan sport, jer šahovski trening i usavršavanje u šahu potpomaže dobro učenje u školi i obratno. Naravno da bi se ispunili svi ovi zahtjevi potrebno je i mnogo truda i mnogo rada, kao i mnogo podrške sa svih nivoa društva koja nažalost uglavnom izostaje”.

Na slici: Seniorska ekipa OŠK Živinice

Vaš komentar na članak: