Omladinski šahovski klub Živinice sa malim zakašnjenjem daje saopštenje za javnost: od 21-24-aprila u Kulen Vakufu, u organizaciji ŠSFBiH, a pod pokroviteljstvom grada Bihać održano je 22. kadetsko i juniorsko prvenstvo FBiH u šahu. Takmičari su se nadmetali u 6 starosnih skupina i to: do 8 godina, od 8-10, od 10-12, od 12-14, 14-16 i 16-18 godina. u konkurenciji kadeta i kadetkinja od 18-20 godina, u konkurenciji juniora i juniorki.

Naš klub je nastupio sa 3 takmičara: Mahmutbegović Muharem u konkurenciji kadeta do 14 godina, Sinanović Ermin u konkurenciji kadeta do 18 godina i 3. Salkić Mahir, takođe u konkurenciji kadeta do 19. god.
Nakon četverodnevnih borbi naši takmičari su ostvarili maksimalan učinak i ostvarili sledeći plasman: – Mahmutbegović Muharem je osvojio prvo mjesto u konkurenciji kadeta do 14 godina i postao šampion Federacije BiH za 2016. godinu.
– Sinanović Ermin je osvojio prvo mjesto u konkurenciji kadeta do 18 godina i postao šampion Federacije BiH za 2016. godinu.
– Sakić Mahir je osvojio drugo mjesto u konkurenciji kadeta do 18 godina i postao vicešampion Federacije za 2016. godinu.

Po troje prvoplasiranih takmičara po svim kategorijama stekli su pravo nastupa na pojedinačnom prvenstvu BiH za kadete i kadetkinje koje se održalo u Banja Vrućici – Teslić od 15.do 18. maja- hotel Posavina. Organizator 17. kadetskog i juniorskog prvenstva Bosne i Hercegovine bila je Šahovska unija BiH, a tehnički organizator ŠS Republika Srpska.

U svim kategorijama nakon sprovedenog ciklusa predkvalifikacija na kantonalnim i entitetskom prvenstvima, nastupilo je po 10 najboljih takmičara iz cijele BiH. Pravo nastupa iz našeg kluba su imali već pomenuti takmičari. Ulog je bio veliki, naime pored sticanja titule prvaka države za 2016. godinu svi pobjednici po svim kategorijama stiču pravo nastupa na svjetskom kadetskom prvenstvu koje se ove godine održava u Gruziji-Butumi, dok drugoplasirani takmičari stiču pravo nastupa na Evropskom kadetskom prvenstvu koje se ove godine održava u Češkoj u Praguuz, uz napomenu da prvak ima pravo izbora.

Naši takmičari ponovo zablistali:
-Mahmutbegović Muharem je sa 8 pobjeda i jednim neriješenim rezultatom u kategoriji takmičara do 14 god. osvojio prvo mjesto i postao šampion BiH za 2016. god.
-Sinanović Ermin je uz samo jedan poraz i preostale pobjede u kategoriji takmičara do 18 god. osvojio prvo mjesto i postao šampion BiH za 2016.
-Salkić Mahir koji je takođe nastupao u kategoriji takmičara do 18 god. zauzeo je četvrto mjesto.

Sa osvojene dvije zlatne medalje OŠK Živinice je najbolji klub u FBiH kada je u pitanju kadetski i juniorski šah do 20 godina, a generalno na nivou BiH smo zauzeli treće mjesto. Na svom putu do uspjeha kroz čitav kvalifikacioni ciklus takmičari su imali oko 20 borbi. Naši prvaci su odabrali nastup na Pojedinačnom kadetskom prvenstvu Evrope koje će se održati ove godine u Pragu u periodu od 17. – 28.8.2016. godine.

U narednom periodu očekuju nas pripreme naših takmičara za nastup na prvenstvu Evrope i za nastup u „ Prvoj A“ ligi ŠSFBiH za seniore.Oba ova takmičenja održače se u drugoj polovini augusta ove godine.

Omladinski šahovski klub Živinice koristi ovu priliku da se prije svega zahvali svim prijateljima kluba, a posebnu zahvalnost upućuje sponzorima na podršci./UO OŠK Živinice Midhat Mahmutbegović/

Vaš komentar na članak: