OŠK Živinice: Saopštenje za javnost

Nemalo smo iznenađeni saopštenjem za javnost i iznesenom gomili laži od strane ŠK Živinice. Građani opštine Živinice su putem sredstava javnog informisanja redovno obavještavani o uspjesim i radu OŠK Živinice.
OŠK Živinice je prvobitno radio kao sekcija, a zvanično je formiran 2003. godine.

– Prvih 8 šahovskih garnitura i satova je dobio na poklon od svog prvog predsjednika, rahmetli Hodžić Envera koji je radu kluba dao ogroman doprinos.
– Prvu demonstracionu tablu klub je dobio od Osnovne škole Višća u znak zahvalnosti za rad sa njihovim učenicima.
– Kroz Školu šaha OŠK Živinice do sada je prošlo oko 300 dječaka i djevojčica.
– Izdali smo prvu šahovsku knjigu u BiH nakon rata koji je bio u našoj zemlji. Knjiga se zove “Prvi šahovski koraci”, autora Midhata Mahmutbegovića, u kojoj su prenesena naša iskustva u radu sa mlađim polaznicima.
– 250 knjiga “Prvi šahovski koraci” je podijeljeno u školske biblioteke područnih osnovnih škola naše opštine, gradskoj gimnaziji i gradskoj biblioteci.

– U saradnji sa ekipom TV Živinice snimli smo serijal od 20 TV emisija po istoimenoj knjizi koje su u više navrata emitovane na TV Živinice, a sve u cilju popularizacije ovog korisnog sporta među mladima.
– Držali smo šahovske sekcije po osnovnim školama u našem gradu. ( OŠ Višća, II osnovna škola, i imali smo izuzetnu saradnju sa I osnovnom školom).

– Organizatori smo turnira “Šahovske nade BiH” koji se održao 13 godina za redom. Pravo nastupa na ovom turniru imali su svi kadeti koji su na prvenstvu države zauzeli jedno od prva tri mjesta u svojim kategorijama. Grad Živinice je bio prepoznatljiv po ovom turniru u cijeloj BiH. Sredstva za održavanje ovog turnira su veoma skromna. Nažalost zbog nerazumijevanja bivšeg opštinskog načelnika ovaj turnir se ne održava već dvije godine.

– U pripremi je naša druga knjiga koja će izaći pod nazivom ” Naučimo Šah” i u njoj će biti prenesena naša iskustva u radu sa naprednim polaznicima.
– U ostvarivanju svojih ciljeva OŠK Živinice je prešao vrlo trnovit put. Praksa je pokazala da od 10 polaznika koji prođu školu šaha u prosjeku ostaje jedan.
– Ali, rezultat tog teškog rada je da je trenutno OŠK Živinice najmlađa i najperspektivnija ekipa u BiH.
– Kada je u pitanju kadetski i juniorski šah do 20 god. protekle dvije godine smo bili najbolja ekipa u BiH, a u federaciji BiH smo već tri godine zaredom ubjedljivo najbolja ekipa.

– Omladinski šahovski klub Živinice je član I A lige ŠSFBiH. Iznad nas je samo Premijer liga BiH. Prošle godine liga je održana u Bihaću.
OŠK Živinice je ispunio svoj cilj, a to je bio opstanak u ligi. O kakvom se kvalitetu ekipa radi najbolje govori činjenica da su ligu napustili zenički Preporod i ŠK Željezničar iz Sarajeva. Bili smo ubjedljivo najmlađa seniorska ekipa i dobili smo priznanje svih sudionika na turniru.

Naša seniorska ekipa igrala je u slijedećem sastavu:
1. Ramić Mirnes – student četvrte godine el.tehničkog fakulteta u Tuzli
2. Mešić Vehid – dvostruki juniorski šampion BiH, student druge godine građevinskog fakulteta u Sarajevu
3. Salkić Midhat- Student druge godine na fakultetu arhitekture u Sarajevu
4. Salkić Mahir – višestruki šampion FBiH, učenik srednje građevinske škole u Tuzli
5. Sinanović Ermin – više puta šampion BiH i FBiH, učenik srednje škole-Gimnazija Živinice
6. Mahmutbegović Nadina – višestruka prvakinja BiH i FBiH, student II god. građevinskog fakulteta u Tuzli

rezerve:
1. Rogović Ismet
2. Mahmutbegović Midhat

– OŠK Živinice značaj dobrog uspjeha u školi stavlja na prvo mjesto. Šah je takav sport gdje šahovski trening i dobro učenje u školi izvanredno nadoponjuju jedno drugo.
OŠK Živinice aktivno učestvuje u pripremama svojih igrača kod polaganja prijemnih ispita. Sami igrači se međusobno pomažu kod polaganja pojedinih srodnih ispita.

– Trenutno boje kluba, boje grada i države BiH predstavlja Sinanović Ermin koji igra na kadetskom prvenstvu Evrope u Poreču-Hrvatska. Ovo pravo je stekao osvajanjem II mjesta na prvenstvu države za 2015. god. u kategoriji igrača do 16 god. Nažalost, Mahmutbegović Nadina zbog visoke cijene karte kao prvakinja BiH u kategoriji juniorki do 20 god. nije mogla nastupiti na svjetskom juniorskom prvenstvu u Rusiji.
Napominjemo da sve troškove 13-dnevnog boravka snosi svjetska šahovska organizacija, osim kotizacije i prevoza.

Prošle godine se isto desilo dvostrukom prvaku države Mešić Vehidu u konkurenciji juniora do 20 god. kada klub, a ni roditelji nisu mogli da snesu troškove prevoza za odlazak na svjetsko prvenstvo u Idiju.
Isto se desilo prije dvije godine, kada je OŠK Živinice imao 3 prvaka države i iz istih razloga, troškovi prevoza, naši igrači nisu mogli da nastupe na svjetskom prvenstvu za kadete u Dubaiju
Riječ je o Mahmutbegović Nadini, Sinanović Erminu i Mahmutbegović Muharemu .

– Cilj OŠK Živinice u narednom periodu je:
1. U narednih 5 godina oformiti seniorsku ekipu na kojoj će na prvih 6 ploča igrati 6 diplomiranih inžinjera..
2. U narednih 5 godina oformiti elitnu školu šaha u kojoj će aktivno učešće i glavni nosioci biti sadašnji igrači koji se već educiraju za ovu vrstu posla. Za narednih 4-5 godina sa završetkom školovanja potpuno će sazreti i kao igrači i kao zreli ljudi.
4. Vratiti turnir ” Šahovske nade BiH ” na mjesto koje mu pripada i definitivno našem gradu i opštini dati primat prvog grada kada je u pitanju kadetski i juniorski šah u našoj zemlji.

Šta reći o ŠK Živinice pored iznesene gomile laži?
– ŠK Živinice je izgubio svrhu svog postojanja koju je imao prije 1990. godine.
– Jedina aktivnost kluba je odigravanje lige.
– Za klub igra nekoliko starijih igrača(najmlađi igrač ima više od 45 god.) koji su zaposleni, pa prema tome na ligu mogu otići rekreativno o svom trošku.
– Prošle godine, lige ŠSFBiH (II, I B i I A) su igrane u Bihaću a ne u Neumu kako je to u 90% slučajeva bilo svih ranijih godina. Zbog slabog odziva ekipa, ŠK Živinice je po difoltu ušao u veći rang zakmičenja iz II lige u I B. U ” I B ” ligi nastupilo je svega 5 ekipa. ŠK Živinice je došao sa 5 igrača, očigledno nemajući interes za ovo takmičenje jer se ne igra na moru (Neum).
OŠK Živinice im je ustupio šestog igrača (četerostrukog šampiona države u kadetskoj konkurenciji) koji je imao na šestoj tabli 100% učinak i praktično im omogućio da zauzimanjem drugog mjesta uđu u viši rang.

Jedna rečenica o moralu ŠK Živinice:
Prije nekoliko godina kada su i OŠK Živinice i ŠK Živinice nastupali u kantonalnoj ligi i kada se OŠK Živinice borio za ulazak u II Ligu. U zadnjem kolu ekipa ŠK Živinice daje meč G.Tuzli i G.Tuzla dobija sa onolikom razlikom koja je dovoljna da ekipa OŠK živinice ni teoretski ne može biti prva.
Zauzvrat, kada god im je trebao igrač iz OŠK Živinice oni su ga dobili jer niže lige zahtjevaju bar jednog igrača u ekipi starosne dobi do 18 god.

Šta reći na kraju:
OŠK Živinice svake godine upozna građane, a time i vjećnike opštine Živinice, o svojim rezultatima.
OŠK Živinice je svake godine imao podršku Opštinskog vijećea, ali ne i opštinskog načelnika koji je maksimalno “rezao” sredstva odobrena našem klubu od strane vijećnika i zbog privatnih veza sa Nusretom Mujagićem stavljao nas u isti koš, i čak davao prednost ŠK Živinice. Sramotno, ali tako je.
Ovo je prvi puta da je opštinski načelnik Asim Aljić prepoznao i izdvojio rad od nerada i napravio jasnu razliku.

Sredstva koja je dobio OŠK Živinice su skromna, ali smo svjesni situacije i vremena u kome živimo.
Ovim putem se zahvaljujemo opštinskom vijeću i opštinskom načelniku na podršci. Iskreno se nadamo da će ona biti i veća i apelujemo na njih da ne samo kad je u pitanju šah, nego i druge grane sporta dobro razgraniče i naprave razliku između klubova koji imaju kadetski i juniorski pogon i onih koji nemaju i da vrednuju klubove po ostvarenim rezultatima.

Molimo vas: razlikujte rad od nerada, cijenite rezultate, forsirajte omladinu i rad sa mladim na svim nivoima, a ne da parola “sklonimo djecu sa ulice” bude pusta fraza.

Ono što je ostvario OŠK Živinice samo u 2015. god. ŠK Živinice, nažalost, nije ostvario od svog osnivanja 1972.godine.

Srdačno vas pozdravljaju:
1. Azur Paščanović , vicešampion FBiH za 2015 god. u kategoriji takmičara do 10 god.
2. Brčaninović Enes, šampion FBiH za 2015 god. u kategoriji takmičara do 12 god.
3. Mahmutbegović Muharem šampion FBiH za 2015 god. u kategoriji takmičara do 14 god. i trećeplasirani na prvenstvu države za 2015. god.
4. Sinanović Ermin, šampion FBiH za 2015 god. u kategoriji takmičara do 16 god. i vicešampion BiH za 2015. god.
5. Salkić Mahir, šampion FBiH za 2015. god. u kategoriji takmičara do 18 god.
6. Mahmutbegović Nadina, šampionka FBiH za 2015. god. u konkurenciji juniorki do 20 god. i šampionka BiH za 2015. god. i ostali članovi kluba.
(nešto je ostalo i za Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, Bihać, Mostar …)./Upravni odbor OŠK Živinice Midhat Mahmutbegović/