U Motelu Rudar u Tuzli održano je takmičenje u Prvoj A ligi Šahovskog saveza Federacije BiH. Nastupilo je 10 ekipa, a OŠK Živinice osvojio je visoko 5.mjesto iako je nastupio u daleko najmlađem sastavu.

Takmičenje je bilo do sada najneizvjesnije, jer su ove godine tri ekipe morale napustiti ligu, tako da se ishod nije znao do bukvalno poslednje odigrane partije.

OŠK Živinice je na kraju zauzeo peto mjesto, a ligu su napustile ekipe ŠK Srebrenik, ŠK Sarajevo i ŠK Banovići. Igrom naših takmičara možemo biti u potpunosti zadovoljni jer zbog obaveza na studiju nismo ni jedno kolo mogli odigrati u najjačem sastavu.

U periodu od 31.8. do 16.9.2016. godine naša takmičarka Nadina Mahmutbegović nastupala je za reprezentaciju BiH na šahovskoj olimpijadi u Bakuu- Azerbejdžan. Poziv za nastup naše takmičarke je za nas predstavljao izuzetnu čast, tim prije što mislimo da je Nadina prvi olimpijac sa područja naše opštine.Igrala je odlično i doživjela je nezaboravno iskustvo. Na šahovskoj olimpijadi nastupilo je oko 180 zemalja iz cijelog svijeta. Da uspjeh bude potpun nedostajalo je veoma malo a to je osvajanje titule šahovskog FIDE majstora.

Prošli vikend od 23-25. do 9.2016.godine u Zenici je održano ekipno prvenstvo kantona u šahu za takmičare starosne dobi do 18 god. Ekipu OŠK Živinice su činila 3 takmičara i jedna takmičarka. Ekipa Tuzlanskog kantona je igrala oslabljenja zbog otkaza nastupa takmičarke u poslednji čas, tako da su svaki meč startali sa minusom od jednog boda. Ipak je na kraju ekipa Tuzlanskog kantona zauzela prvo mjesto. Druga je bila ekipa Hercegovačko-neretvanskog kantona, treća mjesto je ekipa Zeničko-dobojskog kantona, a četvrto Sarajevskog kantona.

Koliko su naši takmičari dominantni pokazuje činjenica da su igrali sa igračem manje i da su cijelu ekipu TK činili takmičari iz OŠK Živinice.

Ekipu Tuzlanskog kantona činili su: Sinanović Ermin, Mahmutbegović Muharem i Salkić Mahir.Najvažnija sportska zbivanja za 2016. godinu su prošla. Ostao je još nastup naših takmičara na dva OPEN turnira-Goražde i Lukavac.

Postignutim rezultatima smo izuzetno zadovoljni. Naravno da uvijek može bolje i mišljenja smo da naše vrijeme tek dolazi. Ovim putem molimo lokalnu i širu društvenu zajednicu da posvete više pažnje sportskim kolektivima i da spram njihovih rezultata i vrednuju njihov rad./Upravni odbor OŠK Živinice/

Vaš komentar na članak: