OŠK Živinice: Uspjesi u okviru Prve A lige ŠSFBiH

U BH šahu postoji postoji 5 liga, a OŠK Živinice se takmiči u Prvoj Aligi Šahovskog saveza Federacije BiH, što znači da je iznad samo Premijer liga BiH.

Krajem prošlog mjeseca održano je 25. ekipno prvenstv Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine u šahu za muškarce i to od 25. do 30.08.2018. godine, u organizaciji Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine . Tehnički organizator bio je Šahovski klub „Bihač“, suorganizator ŠS Unsko-Sanskog kantona, a domaćin prvenstva je bio hotel „Bor“ Bosanska Krupa.

Nastupilo je 10 ekipa. Pobjednik je bila ekipa „ŠK Cazin“ koja je samim tim postala član Premijer lige ŠSBiH.

Omladinski šahovski klub Živinice je zauzeo visoko treće mjesto i jedina je ekipa koja je sa pobjednikom igrala neriješeno. Ligu je napustila ekipa „ŠK Gračanica“.

Ovom prilikom ističemo da je seniorska ekipa OŠK Živinice bila daleko najmlađa po sastavu igrača i da se radi o najmlađoj i najperspektivnijoj ekipi u BiH,Sačinjenoj u najvećoj mjeri od učenika, studenata i mladih visokoobrazovanih ljudi. Upravo zbog toga smo dobili čestitke i pohvale od svih sudionika ovog takmičenja.

Za OŠK Živinice nastupili su slijedeći igrači:

1. Mrkonjić Nenad

2. Trumić Enes

3. Mahmutbegović Muharem

4. Sinanović Ermin

5. Ramić Mirnes

6. Salkić Mahir

Rezerve su bili:

1. Pavičić Karlo

2. Mahmutbegović Midhat

Iako je „Omladinski šahovski klub Živinice“ ovom prilikom nastupio dosta oslabljen, jer zbog obaveza na studiju nisu nastupila naša tri ponajbolja igrača:

Mešić Vehid – dvostruki uzastopni juniorski prvak BiH

Salkić Midhat – višestruki prvak FBiH

Mahmutbegović Nadina- dvostruka prvakinja države u konkurenciji kadeta, dvostruka juniorska prvakinja BiH i reprezentativka BiH.OŠK Živinice je napravio fantastičan rezultat.Ovo je do sada najbolji plasman koji je imala ekipa našeg kluba za vrijeme dok se takmiči u ovom rangu takmičenja.

Za protekli vikend je u Županji – Hrvatska održan otvoreni međunarodni vikend turnir za kadete, starosne dobi do 16 godina. Nastupilo je ukupno 64 takmičara. Na ovom turniru Iz OŠK Živinice nastupio je naš jedanaestogodišnji takmičar Pavičić Karlo koji je iz 7 kola sa četiri pobjede i tri neriješena rezultata zauzeo treće mjesto na turniru, a drugo mjesto u konkurenciji kadeta do 12 godina, što je za njegov uzrast takođe fantastičan rezultat.

OŠK Živinice će i dalje nastaviti da se maksimalno zalaže za napredovanje naših mladih takmičara kako na sportskom tako i na sveukupnom vaspitno obrazovnom planu. Jedan od naših ciljeva koji je na pragu svog ostvarenja je da za prvu seniosku ekipu zaigra 6 mladih diplomiranih inžinjera, čime ćemo samo pokazati da sport i obrazovanje idu zajedno i da je ulaganje u mlade jedini ispravan put, koji nije nimalo lak ali koji se u konačnici mora isplatiti, te ovom prilikom apelujemo i na užu i na širu društveno političku zajednicu da prepoznaju i podrže rad klubova koji to rade na ispravan način.

OŠK Živinice koristi priliku da se i ovaj put zahvali svim prijateljima kluba, opštini Živinice, firmi BHTelecom, federalnom i kantonalnom ministarstvu za nauku, kulturu i sport na dosadašnjoj podršci, bez koje rad kluba i ovakvi uspjesi, uz najbolju volju volontera iz OŠK Živinice, ne bi bili mogući./Upravni odbor OŠK Živinice/