OŠK Živinice: Zapaženi rezultati šahista

U proteklom periodu članovi Omladinskog šahovskog kluba Živinice postigli su zapažene rezultate, od kojih ćemo nabrojati neke od važnjijih!

U Bijeljini, u organizaciji Šahovskog saveza Republike Srpske održan je Međunarodni turnir za mlade do 18 godina, sa rejtingom do 2100 poena, pod nazivom “Slavensko Bratstvo”. Učešće na turniru su uzeli takmičari iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Rusije. Tempo igre je bio sat vremena po igraču. Igralo se 9 kola po švicarskom sistemu.

Ovaj turnir se održao u hotelu “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi. Na ovom turniru naš član Mahmutbegović Muharem osvojio je visoko drugo mjesto. Mahmutbegović Muharem je inače za ovu godinu bio trećeplasirani igrač na prvenstvu države za kadete do 16 godina.

Na istom turniru po ubrzanom tempu od 15 minuta po igraču u kategoriji igrača bez rejtinga naš desetogodišnji takmičar Pavičić Karlo zauzeo je takođe visoko drugo mjesto.

Na ekipnom prvenstvu Tuzlanskog kantona za takmičare do 18 godina, koje je ove godine održano u Zenici, u period od 7. do 8. jula, gdje ekipu čine 4 takmičara (tri dječaka i jedna djevojčica) , Tuzlanski kanton je zauzeo 2. mjesto. Igralo se po bergerovom sistemu svako sa svakim. Tempo igre je bio sat vremena po igraču. Važno je napomenuti da su ekipu TK u cijelosti činili takmičari iz OŠK Živinice i da su cijeli turnir igrali oslabljeni sa igračem manje zbog nenastupanja najbolje mlade igračice TK.

Početkom avgusta održan je “Bajramski turnir” u Tuzli, u organizaciji novog Premijer – ligaša TŠK Sloboda. Broj igrača je bio ograničen na 50 takmičara. Učešće na turniru su uzeli svi najjači igrači TK.
Pobjednik je bio živinički kadet Ermin Sinanović, inače vicešampion države za 2017. godinu, u kategoriji kadeta do 18 godina. Sinanović Ermin trenutno učestvuje i brani boje Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu za kadete do 18 godina, koje se održava u Rumuniji.

Od 25.-30.8. u Tuzli, u motelu Rudar, održano je za naš klub najznačajnije takmičenje, a to je nastup seniorske ekipe u „ Prvoj A ligi“ Šahovskog saveza FBiH. U ligi je nastupilo 10 ekipa, igralo se po bergerovom sistemu – svako sa svakim. Tempo igre je bio 90 minuta po igraču + bonus od 30 sekundi dodatka za svaki odigran potez. Naša ekipa je ponovo bila ubjedljivo najmlađa na turniru. Iako smo igrali oslabljeni u svakom kolu, jer svi naši najbolji igrači nisu mogli nastupiti zbog obaveza na studiju, zauzeli smo visoko četvrto mjesto. Plasman za sam vrh smo izgubili, izgubivši neshvatljivo od posljednje ekipe na tabeli zeničkog Preporoda i ispustivši čistu pobjedu nad ekipom tuzlanske Slobode, koja je, osvojivši prvo mjesto, izborila plasman u Premijer ligu BiH.

Rezultatom smo u svakom slučaju zadovoljni, jer je konkurencija bila jaka, igrali smo borbeno i na pobjedu svaki meč. Pobjednik lige je tuzlanska Sloboda, a ligu su napustile tri ekipe: ŠK Srebrenik, zenički Preporod i ekipa ŠK Brčko.

U narednom periodu naše mlade takmičare očekuje nastup na dva otvorena međunarodna turnira u Goraždu i Lukavcu, kao i organizacija 14. po redu turnira „Šahovske nade BiH“, po kome je naš grad postao prepoznatljiv u BiH kada je u pitanju razvoj i popularizacija kadetskog šaha.

OŠK Živinice koristi ovu priliku i želi da se zahvali u prvom redu općinskom načelniku i općinskim vijećnicima, kao i svim prijateljima kluba./UPRAVNI ODBOR OŠK ŽIVINICE-MIDHAT MAHMUTBEGOVIĆ/