Planinarsko društvo Drenik u povodu 19. juna, Dana oslobođenja Živinica i Dana osnivanja Drenika, danas je organizovalo  tradicionalni Pohod «Drenik 2014.» Pohod  je startovao okupljanjem u Živinicama, a potom na pješačku startnu poziciju Odoroviće. Markiranim stazama planinari Živinica i još nekoliko društava iz susjednih gradova, Srebrenika, Sanskog Mosta i Orašja krenula je ka  Vidikovcu, Javoru i stigla je u Njivice nakon četiri sata pješačenja.

Predjednik Drenika Sead Muratović ističe da je zadovoljan brojem učesnika, istina nešto manje masovno od prošle godine zbog poplava.

Planinari su nam iznijeli svoje utiske sa pješačenja, mada je bio kišni dan, a učenica IX razreda osnovne škole Mirela Mumanović je rekla:

“Član sam Drenika od ove godine, ali sam još ranije išla na pohode i kada sam vidjela da je lijepo biti u prirodi i družiti se sa divnim ljudima učlanila sam se. Sada sam redovna na našim manifestacijama, a preporučila bih mladima da nam se obavezno pridruže”.

Husein Delić, zv.Cvrca iz Baanovića redovan je gost na živiničkim pohodima:

“Član sam Kluba ekstremnih sportova Summit iz Banovića, gdje osim planianra imamo speleologe, bicikliste i rafting, tako da okupljamo oko 60 članova iz raznih gradova. Odazivam se svim akcijama i pohodima, a prvi smo svojim čamcima stigli u Živinice da pomognemo u vrijeme poplava. Danas je jedna grupa naših članova na Ozrenu, druga na Prenju, gdje pomažu gradnju planinarskog doma”.

Rasim Užičanin je član u Dreniku dvije godine:

“Pridružio sam se planinarima jer se najbolje osjećam u okruženju ljepote prirode i dobrog društva, lako komuniciramo, nema huje, opušteni smo i uvijek je veselo”.

Muradija Brkić je treću godinu u Dreniku i redovna na pohodima:

“Preporučila bi svima da budu naši članovi, jer nigdje zrak nije tako čist kao u planini. Ima toliko lijepih izvora, predjela za odmor očiju i duše, tako da je to nešto što se može samo u planinama doživjeti”./Š.G./

Vaš komentar na članak: