Juče je Planinarsko društvo Drenik uspješno organizovalo XI Regionlne novogodišnje susrete planinara.Zanimljivo je istaći da su po prvi puta na planinarenje putovali i članovi nedavno formirane sekcije planinara u Gimnaziji.

Prije nego su otišli na zimski raspust gimnazijalci, ljubitelji planinarenja, su formirali planinarsku sekciju u svojoj školi. Oni su 10.januara imali svoju prvu aktivnost.

“U organizaciji PD „Drenik“ Žininice, najhrabriji mladi planinari iz planinarske sekcije, njih sedamnaest u pratnji četiri profesora pohodili su stazama Kupjerusi-Gornja Mahala-Lađa-Kosovnjača-Vidikovac-Javor-Planinarski dom Njivice, kuda su se kretali veterani planinari iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Iako je staza bila zahtjevna, gimnazijalcima planinarima nije predstavljala teškoću, naprotiv bili su zadivljeni pogledima sa litica Vidikovca, na n/v 771 m. Neki su posumljali u naše mlade planinare da oni neće moći izdržati naporne staze, ali su oni to pokazali dolaskom među prvim na cilj pomenutom stazom do Planinarskog doma Njivice. Posebno ih je dojmilo čistoća zraka bez magle, ljepota predjela kuda su se kretali i biodiverzitet flore i faune na našoj planini, svakako i druženje među planinarima. Ostaće im u sjećanju topli planinski napitak i ručak, a posebno druženje uz pjesme, igru i rekreaciju”, kaže nam profesor dr.Sead Noćajević, koji takođe ne propušta ovakve prilike plnaniarenja.

Poruka je mladih planinara, posebno u ovim zimskim mjesecima, da treba izaći na čisti zrak, kojega ima u izobilju na našim planinama Konjuhu, Javorniku i Majevici. Jer, naš grad je u „kandžama“ smoga koji nas guši. Sa nestrpljenjem žele da prenesu pozitivne utiske sa susreta, za njih većinu prvog planinarenja, svojim drugarima, koji su većinom ostali uz svoje vjerne drugare – računare.

Vaš komentar na članak: