Petrovice: Turnir najomiljeniji u kantonu

Malonogometni turnir koji se organizuje u selu Petrovići MZ Gornje Živinice jedan je od omiljenijih na području Tuzlanskog kantona, ali i šire.

Podloga od prirodne trave rijetka je na turnirima u malom nogometu u BiH, a svi učesnici je vole više od dvoranskog parketa ili tvrdih podova. Po tome su postali poznati u bh sportskoj javnosti, a učesnici hvale teren poredeći ga sa stadionima poznatih svjetskih klubova.

Ovaj turnir već osamnaesti put za redom organizuje nekadašnji nogometaš i svojevremeno trener NK Slavena, ali i nogometaš premligaških bosansko-hercegovačkih i hrvatskih momčadi, tuzlanske Slobode i nekada banovićke Budućnosti, kao i ekipa iz Samobora i Slavonskog broda, Mijo Filipović.

– Ove godine Turnir je privukao dvadeset seniorskih ekipa i osam timova sa veteranima nogometa. Prikazana je veoma dobra i što je najvažnije fer igra. Ove godine su uglavnom sa nama ekipe iz Tuzlanskog kantona, a među njima i članica Premijer malonogometne lige, MNK Salines iz Tuzle. Turnir je počeo 18.jula, a trajat će deset dana –govori Mijo Filipović, vlasnik UEFA trenerske licence, 48-ogodišnjak koji je u nogometu 35 godina.

– Svojevremeno sam u Slavenu igrao sa velikim igračima Bešlijom i Živkovićem, a u Hrvatskoj sa Olićem i Šolotom, a posebno me raduje što sam prve nogometne korake naučio aktuelne bh reprezentativce Memiševića, Beširovića, Šečerovića i Mešanovića.

Ovaj Turnir prelazi u tradiciju, a mogu reći da u našim veteranima, koji su sudjelovali na Turniru, su i imena proslavljenih bh reprezentativaca, Šećerbegovića, Sarajlića, Mulahasanovića, Memiševića i drugih. Najvažnije je drugarstvo koje su ustanovi nakon i u tokom odigravanja ovog velikog Turnira- rekao je Mijo Filpović, koji je u Živinicama poznat kao dugogodišnji sportski radnik i višegodišnji organizator malonogometnih turnira./R.Džeko/