Rukomet: Kako s riječi preći na djela!?

Povodom sporazumnog raskida ugovora RK Konjuha i doskorašnjeg šefa stručnog štaba Žikice Milosavljevića, oglasio se bivši uspješni rukometaš našeg kluba Emir Rahimić. Podsjećanja radi “osnovni razlog takvoj odluci u suštini nisu nezadovoljstvo obje strane sa ostvarenom saradnjom i rezultatima, koji su istini za volju sa 2-3 pobjede u gostima mogli biti u skladu sa planiranim. Trener Milosavljević nije mogao prihvatiti zahtjev uprave Kluba da u narednoj sezoni sa osloncem na postojeći igrački kadar, pojačan igračima iz juniorske selekcije ostvari bolji rezultat nego u protekloj godini.

Emir Rahimić je mišljenja da se isti rezultati mogu postići i sa “domaćim” kadrovima i to ovako objašnjava:

“Mišljenja sam da je RK Konjuh u mogućnosti ostvariti bolji plasman sa postojećim uslovima u idućoj sezoni na čelu sa nekim od domaćih trenera – bivših igrača. Odnosno da se ovakav rezultat mogao postici i sa domacim trenerom.

Problem Konjuha, a generalno i Zivinica uopste,jeste taj sto su uvijek domaci igraci, a i treneri podlozni drugacijem statusu i neosnovano su kriticki ocjenjivani i tretirani. “Polovni” igraci i treneri iz vana su imali prednost u odnosu na domace. Njihove lose partije i los rad je pravdan necim drugim , a domaci kadrovi su kritikovani za što treba i za što ne treba!

Na osnovu takve decenijske politike kluba i favorizovanja stranaca u Zivinicama se stvorilo opce javno mnijenje, tako da domaci igrac i domaci trener mora biti duplo bolji da bi mu Zivinice priznale prosjecnost.

Takva praksa se mora prekinuti i sa rijeci preci na djela. Konjuh mora odluciti i istinski se okrenuti domacim pogonima, pocev od pionirskog pa do seniorskog. Dobar rad sa mlađima, uz tradicionalno opredjeljenje Zivinicana prema rukometu,za 3-4 godine mogu donijeti rezultate. Danasnji kvalitet Premijer lige BiH je u ocajnom stanju i prava je steta da Konjuh sa onakvim igrackim kadrom iz prosle sezone, se nije borio za sami vrh i da se u Zivinice konacno donese jedan pehar.

Pravi primjer kako treba raditi je Izviđač koji u opcini sa 10 -ak hiljada stanovnika, svake godine stvori i na povrsinu izbaci 2-3 igraca. Samo se treba prisjetiti koliko vrsnih talenata je u Konjuhu ostalo na nivou prosjecnosti. Koliko igraca iz Konjuha danas igra u inostranstvu, koliko ih je proslo kroz reprezentaciju itd. Nesto nije u redu. Konacno je vrijeme pristupiti projektu stvaranja ekipe na duze staze i povratiti povjerenje u domace snage. Ovdje potencijal postoji samo su bitni graditelji”, mišljenja je Emir Rahimić.