Šah klub Živinice: Godina uspješnih rezultata

Tekuća godina obilježena je velikim rezultatima ekipe Šah kluba Živinice, koja se plasirala u Pvu A ligu Federacije BiH. Osim ekipnih rezultata, godina će se pamtiti i po uspjehu u pojedinačnim konkurencijama, što posebno važi za majstorskog kandidata mr.Aliju Nurkića.

Nurkić je na međuanrodnom turniru “Kapija 2017” u Tuzli osvojio vrijednu nagradu, dok je u nizu osvojenih nagrada, na pojedinačnom prvenstvu Tuzlanskog kantona u brzopoteznom šahu, posvećenom velikom šahisti Mustafi Sprečiću, u izuzetno jakoj konkurenciji, na kojem je nastupilo 39 šahista, 4 FIDE majstora i 15 igrača sa rejtingom preko 2000.U tako jakoj konkurenciji Alija Nurkić je osvojio 6.mjesto i novčanu nagradu. Zahvaljujući uspjehu na pojedinačnom prvenstvu TK, gdje je osvojio novih 14,2 poena, na rejting listi Nurkić sada ima 2059 poena.Uz pomenute rezultate treba još reći i da je bio najzaslužniji za plasman ŠK Živinice u Prv A ligu FBiH.

O postignutim rezultatima mr.Alija Nurkić kaže:

“Zadovoljstvo je veliko u tako jakoj konkurenciji osvojiti nagradu.Igralo se 9 kola po švicarskom sistemu, tempo igre 5 minuta po igraču za cijelu partiju.Ostvario sam 5 pobjeda, 2 remija i 2 poraza.S obzirom da je Šahovski savez TK najorganizovaniji u BiH i ima najviše klubova zastupljenih u najvišim takmičarskim ligama, a da je i ŠK Živinice u samom vrhu, dolazimo do zaključka da je ŠK Živinice među najbojim u TK i Federaciji BiH.Ulaskom u Prvu A ligu i osvajanjem nagrada na raznim turnirima slobodno možemo reći da je ovo bila jedna od naših najuspješnijih takmičarskih godina, što je posebno važno, jer u 2018.godini obilježavamo dvije decenije od obnove i rada kluba”.

Povodom 20 godina od osnivanja i uspješnog rada u ŠK Živinice nastoje organizovati jak turnir, koji će okupiti mnogo ekipa i šahista:

“Povodom naše godišnjice od obnove rada kluba nastojaćemo organizovati jak turnir, datum još nismo odredili, ali računamo na pomoć naših sponzora, jer su Živinice poznate kao grad gdje ova drevna igra ima dugu tradiciju. Okupljamo sve više šahista, posebno mladih, što je garancija uspjeha i u budućnosti. Klub se posebno zahvaljuje našem predsjedniku dr.Nusretu Mujagiću, kao i načelniku dr.Samiru Kamenjakoviću. Do kraja decembra će se usvojiti Budžet općine Živinice za 2018.godinu, pa se svi u klubu nadamo velikoj podršci naših vijećnika, kako bi dobivenim sredstvima mogli uspješno igrati u Prvoj A ligi FBiH, te realizcovati sve planske zadatke koje smo predvidjeli za narednu godinu”, rekao nam je mr.Alija Nurkić-istaknuti šahista ŠK Živinice./Š.G./