Od 16. do 21.oktobra u motelu Rudar u Tuzli odigrano je 22. ekipno prvenstvo Šahovskog saveza BiH. U Prvoj A ligi ŠS FBiH nastupilo je 10 ekipa. Igralo se po Bergerovom sistemu, svako sa svakim u 9 kola.Tempo igre je bio 1,30 sati po igraču + dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez.

Prošle godine cilj OŠK Živinice je bio opstanak u ovoj ligi, međutim ove godine ambicije naših mladih igrača bile su daleko veće, pa je malo nedostajalo da OŠK Živinice postane šampion i plasira se u premijer ligu BiH.

Za seniorsku ekipu OŠK Živinice nastupili su:Vajić Goran, Ramić Mirnes, Mešić Vehid, Sinanović Ermin, Salkić Mahir i Salkić Midhat. Rezerve su bili Mahmutbegović Muharem, Mahmutbegović Nadina i Rogović Ismet.

Na ovo takmičenje većina ekipa je došla vidno pojačana, tako da je kvalitet igara bio na dosta zavidnom nivou.Gledajući našu ekipu ovo je slobodno možemo reći bio do sada najblistaviji nastup naših kadeta i juniora i slobodno možemo reći da nam je nedostajalo malo sportske sreće i malo više iskustva da dostignemo sam vrh. Neizvjesnost je trajala do posljednjeg kola.

U posljednjem kolu ekipi OŠK Živinice trebala je pobjeda protiv ekipe ŠK Banovići, uz uslov da ŠK Igman i ŠK Bjelašnica odigraju neriješeno, čime bi bili pobjednici i ostvarili plasman u Premijer ligu BiH.

Ekipe ŠK Igmana i ŠK Bjelašnice su odigrale neriješeno, međutim mi smo protiv ŠK Banovića doživjeli minimalni poraz, tako da smo na kraju zauzeli četvrto mjesto.

Zbog toga što smo bili daleko najmlađa ekipa u toku turnira na našu adresu upućeno je mnoštvo komplimenata

od ostalih sudionika turnira- igrača, članova UO ŠS FBiH, sudija i posmatrača.Koliko su dobro igrali naši momci dovoljno govori podatak da smo sa pobjednikom lige igrali neriješeno, da smo dobili ekipu Bjelašnice koja je u svojim redovima imala jednog velemajstora i dva međunarodna majstora, da smo po broju osvojenih meč poena (33) odmah iza pobjednika koji je sakupio 34, 5 poena, da je naš Sinanović Ermin proglašen za najuspješnijeg igrača na četvrtoj tabli, da je naš Salkić Mahir proglašen za najboljeg igrača na petoj tabli a Salkić Midhat za najboljeg igrača na šestoj tabli.

Uslovi za igru tokom takmičenja su bili odlični, a sudije na čelu sa međunarodnim sudijom Čengić Šemsudinom su dobro obavile svoj dio posla.

Konstantni uspjesi OŠK Živinice su plod dugogodišnjeg upornog rada. Ne treba zaboraviti da smo već tri godine za redom najbolji klub u FBiH kada je u pitanju kadetski i juniorski šah do 20 godina.

Za Omladinski šahovski klub Živinice sada nastupa drugo poluvrijeme, a to u prvom redu znači:

1.Sačuvati i zadržati na okupu naše mlade takmičare

2.Poraditi na otklanjanju nedostataka u njihovoj igri

3.Pripremiti ih i edukovati da za nekoliko godina preuzmu aktivnu ulogu u vođenju škole šaha kada je u pitanju rad sa novim polaznicima.

Omladinski šahovski klub Živinice koristi ovu priliku da se u prvom redu zahvali:

-Općnskom vijeću i općinskom načelniku Asimu Aljiću za podršku koju nam pružaju

-Firmi BH Telecom – direkcija Tuzla

-Ministarstvu za nauku kulturu i sport TK

-Svim prijateljima kluba./Upravni odbor OŠK Živinice/

Vaš komentar na članak: