Šahovski klub Živinice postigao je značajan uspjeh na XXI ekipnom prvenstvu Federacije BiH u šahu, koje je održano u Bihaću od 23. do 27.avgusta. Naši šahisti seniori su osvojili drugo mjesto u Prvoj “B” ligi, čime su se plasirali u viši tkmičarsiki rang, tj. u Prvu “A”ligu.

Za ekipu ŠK Živinice nastupili su Smail Imamović, kapiten, Ismet Mujagić, Bilal Hrvić, Himzo Bajrić, Sulejman Imamović i Muharem Mahmutbegović.

Povodom ovog velikog uspjeha predsjednik Uravnog odbora ŠK Živinice dr.Nusret Mujagić je izjavio:

“Prvo želimo da se zahvalimo općinskom načelniku i Općinskom vijeću, koji su nam omogućili da učestvujemo na prvestvu BiH. Postigli smo veliki uspjeh u veoma jakoj konkurenciji, tako da Živinice sada imaju dva kluba u Prvoj “A” ligi, što nemaju daleko veći gradovi, kao što su Mostar, Sarajevo ili Zenica. Ako se ima na umu da za naš klub igraju samo domaći igrači, od kojih neki održavaju veoma dug kontinuitet našeg rada od 1976.godine, pa do mladog Muharema Mahmutbegovića koji je tek VII razred osnovne škole, a dobio je sve mečeve u Bihaću, onda je to za svaku pohvalu”.

Kapiten ŠK Konjuh Smail Imamović dugogodišnji je šahista i zadovoljan je plsmanom svog kluba u Prvu”A” ligu:

“Bili smo u konkurenciji ekipa iz Cazina, Bihaća, Travnika, Gračanice, Zavidovića, Pazarića, Breze, Tuzle i Sarajeva, što dovoljno govori koliko je značajan naš uspjeh. Bili smo rasterećeni, a sam rezultat je proistekao iz našeg dugogodišnjeg rada, entuzijazma, jer ne treba zaboraviti da smo mi nekada u Bezistanu vježbali i trenirali uz svijeće. Ovim želim pozvati mlade da nam se pridruže, jer je najbolji primjer naš Muharem Mahmutbegović, koji je igrao za seniore i pobijedio sve svoje protivnike. Mi ćemo sugerisati Pedagoškom zavodu TK da vratimo šah u škole”.

Plaman u viši rang-brže do titule FIDE majstora

Za postignuti uspjeh, ŠK Živinice nagrađen je peharom i diplomom, a svi članovi ekipe još i srebrnim medaljama. Šahista Himzo Bajrić još je nagrađen i zidnim časovnikom:

“Sve nam se u Bihaću poklopilo kako treba, tako da je naš dugogodišnji rad i trud nagrađen. Osim srebrne medalje dobio sam na poklon sat od osoblja hotela Park, gdje smo bili smješteni i igrali naše partije”.

Dopredsjednik ŠK Živinice i sekretar Šahovskog saveza TK Alija Nurkić je rekao kako plasman u Prvu “A” ligu znači mnogo za ovaj klub, a evo i zašto:

“Učešće u Prvo “A” ligi je od izuzetnog značaja za naše igrače, jer se veliki broj šahista rejtinguje, pa imaju šansu da njih nekoliko iz našeg kluba dobiju titulu FIDE majstora. Mi imamo 4 igrača sa rejtingom od preko 2 hiljade i blizu su sticanja titule FIDE majstora”.

Preostaje nam da ekipi Šahovskog kluba Živinice čestitamo na postignutom uspjehu, koji će od naredne godine biti u istom rangu kao i Omladinski šahovski klub Živinice, čime se samo rijetki gradovi mogu pohvaliti!/Š.Gadžo/

Ekipa ŠK Živinice po dolasku u grad sa osvojenim peharom, diplomom i medaljama

Vaš komentar na članak: