Posljednji dani avgusta ostaće upisani zlatnim slovima u istoriju Šahovskog kluba Živinice. Tih dana, od 24.do 28.avgusta, u Tuzli je održano XXIV ekipno prvenstvo Prve „A“ i „B“ lige Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, na kojem su Živiničani osvojili drugo mjesto i plasirali se u Prvu „A“ ligu FBiH. Povodom tog velikog uspjeha predsjednik ŠK Živinice dr.Nusret Mujagić je rekao:

„Ovo nam je treći ulazak u društvo najjačih od kada je obnovljen rad kluba prije 19 godina. U ranijem periodu smo bili izbačeni iz Budžeta općine Živinice, što je uzrokovalo pad aktivnosti, ali dolaskom novog načelnika općine stanje se popravilo, pa smo iz Budžeta dobili 1500 KM, tako da smo imali uslove za takmičenje i to smo na najbolji način iskoristili. Za nas igraju domaći šahisti, ulazak u Prvu „A“ ligu smo izborili vlastim snagama. Sve ekipe u našoj ligi su imale strane igrače iz drugih zemalja, jedino smo mi oslonjeni na svoj igrački kadar, čime naš uspjeh još više dobija na značaju.Otvoreni smo za sve talente u gradu i pozivam ih da nam se pridruže, a to mogu učiniti dolaskom u naše prostorije svake subote od 10 sati, gdje organizujemo brzopotezne partije šaha“.

Gradska ekipa ŠK Živinice, koja je izborila plasman u Prvu „A“ ligu FBiH nastupila je u sastavu: Bilal Hrvić, Abdel Hamzagić, Alija Nurkić, Smajl Imamović, Ismet Mujagić, Nusret Mujagić, Sulejman Imamović i Himzo Bajrić.

Godišnje hiljadu brzopoteznih turnira

O plasmanu u viši takmičarski rang i prikazane igre šahista mr.Alija Nurkić, inače potpredsjednik kluba, kaže:

„Veliki uspjeh našeg gradskog Šahovskog kluba Živinice plod je temeljitih i redovnih priprema.Mi smo jedan od najorganizovanijih klubova na TK i šire, jer svake subote održavamo brzopotezne turnire za sve naše članove i goste, tako da tokom godine održimo preko hiljadu turnira, ne računajući učešće na drugim turnirima.Na posljednjem prvenstvu imali smo osvojenih 10 bodova i 26 poena, prvak je ŠK Gračanica sa osvojenih 11 bodova i 30 poena, dok je treće mjesto ŠK Neretva iz Jablanice.Naš učinak je bio bez poraza, uz četiri pobjede i dva nerješena rezultata“.

Na postignutom se neće stati jer u gradskom ŠK Živinice naredne godine slave dvije decenije od obnove rada nakon rata, tako da će nastojati postizati još bolje rezultate, o čemu Nurkić kaže:

„Zahvalni smo općinskom načelniku dr.Samiru Kamenjakoviću i OV Živinice, sa predsjednikom Hamdijom Numanovićem,  koji su nas ponovo uvrstili u sredstva iz Budžeta i mi našim uspjesima to uzvraćamo na najbolji način. Nadamo se još većoj podršci kako bi imali značajnija učešća na turnirima. Tako već 9.septembra učestvujemo na Slobodinom turniru, potom 29.septembra na Memorijalnom turniru Hamza Mujić u Tuzli, te u novembru Međunarodni rejtingovani turnir u Lukavcu.Takođe planiramo biti tehnički organizatori školskih takmičenja osnovaca“.

Prema postignutim rezultatima ova godina će ostata jedna od najuspješnijih u Živinicama, jer je najviše klubova izborilo plsmane i više takmičarske rangove, a svoj doprinos tim uspjesima dali su i šahisti ŠK Živinice, plsmanom u Prvu „A“ ligu Federacije BiH./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: