Tradicionalni Međunarodni šahovski turnir “Kapija 2017” održan je u Tuzli 20.puta, uz učešće 94 šahista iz 5 država. Na turniru su učestvovali šahisti ŠK Živinice i postigli zapažen uspjeh, iako je na turniru učestvovalo 5 velemajstora, 2 međunarodna majstora i 8 majstora FIDE.

Dodjeljeno je 20 redovnih i 4 nagrade za najbolje šahiste. Među nagrađenima su i živinički šahisti Alija Nurkić-priznanje redovna nagrada i Smajl Imamović-priznanje nagrada TK. O svom uspjehu Nurkić kaže:

“Imao sam 4 pobjede, 3 remija i 2 poraza. Igrao sam protiv 5 FIDE majstora i postigao 2 pobjede, 1 remi i 2 poraza. Od 5 nagrađenih iz Tuzlanskog kantona 2 su iz ŠK Živinice. Želim da ovom prilikom istaknem zahvalnost našem predsjedniku dr.Nusretu Mujagiću, koji je zaslužan za sve uspjehe koje postižemo”.

Predsjednik ŠK Živinice dr.Nusret Mujagić ističe da se članovi kluba okupljaju svake subote od 10 sati u Motelu Yet Star, gdje redovno treniraju:

“Održavamo formu redovnim treniranjem, a rezultate potvrđujemo na turnima, kao što je bilo i u Tuzli. Pozvam sve ljubitelje šaha da dođu subotom, poziv posebno važi za mlade. Svi koji pokažu solidne rezultate mogu računati na nastupe za našu ekipu. Naš se klub takmiči u Prvoj ligi Fedeacije BiH-“B” i sve rezultate koje smo postigli posljednjih 15 godina postigli smo vlastitim snagama, bez angažovanja igrača sa strane”.

ŠK Živinice od septembra kreće sa akcijom “Šah u škole”, jer želi mladima približiti ovu drevnu igru, sa kojima će raditi naši poznatii šahisti./Š.G./

Vaš komentar na članak: