Danas je u Prvoj osnovnoj školi realizovan projekt posvećen realizaciji inkluzivnih aktivnosti djece od 2 do 7 godina iz atletike i inkluzivne košarke, koja se provodi širom Evrope, a projekt je realizova u saradnju sa JU Dječije obdanište Živinice.

Realizacija aktivnosti odvijala se u saradnji odgajateljica grupe Mejre Mustafić, Emine Đulović i Hane Bedić, sa učiteljicom Mirzetom Abadžić i ostalim osobljem Prve OŠ, kao i Atletskim klubom Sloboda Tuzla, sa proslavljenom atletičarkom Kadom Delić.

“Ovo je drugi puta od kako smo uključeni u realizaciju pomenutog projekta čiji je cilj poboljšati komunikaciju na relaciji nastavnik-učenik, organizacija rada s učenicima različitih sposobnosti, jačanje i unapređenje zdravlja djece, te podizanje zdravstvene kulture, pravilnog rasta i razvoja, razvijanje moralnih kvaliteta i motoričkih svojstava, drugarstva, discipline, socijalne svijesti, razvijanje smisla za lijepo, stvaranje higijenskih navika i otpornosti prema klimatskim promjenama”, izjavila je direktorica JU Dječije obdanište Sabina Andalić.

Istaknuta sportašica Kada Delić zadovoljna je odzivom djece i saradnje Prve OŠ i Dječijeg obdaništa, o čemu je rekala:

“Imali smo grupu djece od 2 do 7 godina, s kojima smo realizovali programske aktivnosti, s ciljem pružanja osnovnih znanja o značaju tjelesnih akvitnosti za razvoj ličnosti.Saradnja Prve OŠ i Dječijeg obdaništa je znak da smo na dobrom putu da zadovoljimo ne smao ove ustanove, već i roditelje. U okviru specijalne olimpijade nastojimo postići što bolje uspjehe u realizaciji inkluzivne košarke, koja ima za cilj približiti ovu igru djeci sa invaliditetom, tako da zajedno doprinose njihovoj integraciji u sportske aktivnosti”.

Današnje aktivnosti su na najbolji način približile  svim učesnicima vrijednosti inkluzivnog sporta, obrazovanja i  drugih inkluzivnih aktivnosti./Š.G./

Vaš komentar na članak: