agec

Nedavni revijlani mečeve veterana i prvotimaca tuzlanske Slobode i Slavena privukli su veliku pažnju ljubitelja nogometa, pa je stadion Slavena bio ispunjen do posljdnjeg mjesta. Među onima koji su se poželjeli lijepog nogometa i druženja sa nogometnom legendom, trenerom Slobde Ćirom Blaževićem, bio je i bivši fudbaler Slavena Abdurahman Gogić-poznatiji po nadimku Agec. Svojevremeno je ovaj vrsni fudbaler igrao u Slavenu desno krilo i najviše ga je obradovao plsman BH reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Povodom tog velikog uspjeha našeg fudbala skrojio je posebno odijelo, pa smo ga fotografisali na stadionu Salvena. Agec Gogić družio se sa fudbalerima, bivšim i sadašnjim, a posebno ugodan razgovor bio mu je sa Ćirom Blaževićem, o čemu kaže:

“Bio je to za mene i naš grad veliki trenutak da jedno takvo ime dođe u Živinice. Znamo da je Ćiro sa Hrvatskom na prvenstvu svijeta u Francuskoj osvojio treće mjesto, što još dugo neće nikome poći za rukom sa ovih naših prostora. Imao sam želju da ga pitam šta očekuje od naše reprezentacije i taj veliki stručnjak mi je reka-ako bude dobra klima u reprezentaciji da će biti uspjeha, ali ako bude lijevo-desno biće teško dalje, ali Ćiro priznaje da je ovo bio zaista veliki uspjeh BH reprezentacije, koju je i on vodio prije Sušića”, kaže Agec Gogić.

Naš sagovornik ističe kako je bio ushićen i oduševljen tog 1.aprila kada je gostovala Sloboda, pa je Ćiri zaboravio uručiti specvijalni poklon lulu sa upaljačem. Ali, kako reče, biće prilike kada Slobodu uvede u Premijer ligu BiH.

KONJUH-velika podrška našem klubu

Toliko o Agecu i njegovom susretu sa Ćirom, te brazilskoj uniformi za BH reprezentaciju. Zamolili smo ga da nam nešto više kaže o svojim igrama i Slavanu iz tih dalekih vremena:

“Počeo sam u Slavenu igrati na desnom krilu od 1953.godine i tu ostao narednih 6 godina. Tada je Slaven bio jako cijenjena ekipa, posebno među suparničkim timovima, kao što su Jedinstvo, brčanska Lokomotiva, Odžak, Tekstilac Derventa, Radnički Lukavac, Modriča, Budućnost Banovići, Drina Zvornik, Proleter Tuzla i drugi. Preduzeće Konjuh, kao tadašnji gigant drvene industrije,  je bio velika podrška našem klubu. Uz to imali smo veliki broj navijača koji su nam bili”vjetar u leđa”, jer su uvijek punili stadion. Imali smo dobvro rukovodstvo, a i Konjuh je imao dobre rukovodioce, koji su nagovorili radnike da od svojih plata daju doprinos, od prilike je to bilo kao današnja 1 KM mjesečno. Pošto je Konjuh imao veliki broj radnika sakupljalo se mnogo novca. Konjuh nam je napravio i drvene tribine, pokrivene, sa klupama za sjedenje”, prisjeća se Agec.

Dolazak Vlatka Konjevoda-preporodio ekipu

U svežem sjećanju Agecu Gogiću je bio i dolazak za trenera i igrača čuvenog Vlatka Konjevoda, koji se poslije proslavio kao veliki trener Željezničara i zagrebačkog Dinama.

“Postizali smo velike uspjehe sa trenerom Konjevodom i bili smo u velikom usponu.Igrali smo i svoju prvu noćnu utakmicu protiv Slobode, bili su angažovani i muzičari iz Tuzle na čelu sa slavnim Muhamedom Mujkanovićem, a bila je organizovana i velika tombola. Utakmica pod reflektorima završila je nerješeno 5:5 i za nas je to bio veliki uspjeh jer je Sloboda bila u višem rangu. Sjećam se još da smo za veoma dobre rezultate ljeta 1957.godine nagrađeni boravkom na moru 15 dana i to u Podgorici. Tada smo igrali jednu utakmicu u Makarskoj i trening utakmicu u Splitu sa Hajdukom, u kojem je igrao čuveni Vukas. Kada smo pošli na more ugovorena je bila i utakmica  u Sarajevu sa drugim timom ovog kluba, tako da smo igrali i na Koševu, kao predigra susretu Sarajeva i Crvene Zvezde, za koju je branio slavni Vladimir Beara. Zvezda je slavila rezultatom 4:0”, kaže Agec Gogić.

Agec-odlučio utakmicu u Brčkom

Sjećanja naviru jedna za drugim, a ovaj nekada poznati fudbaler i brzo desno krilo Slavena Agec Gogić rado se sjeća svog najdražeg susreta:

“Moja najdraža utakmica koju sam ikada odigrao bila je u Brčkom protiv Lokomotive, na stadionui 7.april, gdje je Slaven iznenadio i pobijedio 3:1. Tada sam odlučio utakmicu i postigao dva efektna gola, koja su mnogo značila, jer se radilo o prvenstvenom susretu. Imali smo dobrog trenera, dobru upravi i svakako, igrače! Predsjednik Slavena bio je Mustafa Muratbašić, zatim članovi uprave Štefo Krunovar, pa Hanzi Divjak, pa Drago Tadić-poduzetnik građevine, koji je i kada je preselio u Zagreb dolazio na svaku Slavenovu uitakmicu, bilo u gostima ili domaćem terenu”!

Još bi Agec imao mnogo toga šta reći, ali neka ostane za drugi puta! Možda kada počne Svjetsko nogometno prvenstvu u Brazilu, kada će te dane nositi specijalno navijačko odijelo”Brazil 2014″!/Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: