Kao nošeni vjetrom sa planine Konjuh košarkaši KK Živinice su protutnjali 2 B ligom Košarkaškog saveza BiH i plasirali su u prvu A 1 ligu. Vođeni bivšim uspješnim košarkašom Edinom Užičaninom, koji je trenutno u Latviji sa juniorskom reprezentacijom, mladi, ali i stariji iskusniji Živinničani uspjeli su napraviti istorijski uspjeh košarke u Živinicama i u velikoj mjeri vratili navijače u Gradsku dvoranu.

U narednu sezonu KK Živinice ulaze sa istom ekipom koja je izborila ulazak uu viši rang. S obzirom da A1 viši rang zahtjevniji od dosadašnje, bitne su dopune u kadrovskom kadru ovog uspješnog košarkaškog tima.

– Što se tiče ekipe, kostur ostaje isti, dakle igrači koji su igrali prošle sezone bit će okosnica ekipe. Sa većinom je obavljen razgovor i dogovoreni su uslovi pod kojim će igrati. Dakle dižemo stepenicu više u organizaciji kluba i same ekipe. Što se tiče pojačanja, dogovorili smo saradnju sa jednim igračem na poziciji četiri, radi se o mladom igraču, Merisu Mazaloviću, koji je prošle sezone igrao za KK Bihać, a on je iz Kladnja, i sa njim je sve završeno, dogovoreni uslovi, zahtjevi itd. On počinje sa nama 20.avgusta za kada su i zakazane pripreme i prozivka igrača. Drugi igrač sa kojim razgovarano igra na poziciji beka, ali njegovo ime ne mogu otkriti jer nismo u potpunosti dogovorili sve sa njim. Načelno jesmo ali dok sve ne konkretizujemo nećemo izlaziti sa njegovim imenom u javnost. Dakle, za sada su to dva pojačanja, a naravno da ćemo u toku samih priprema i pripremnih utakmica vidjeti da li postoji potreba za dovođenjem nekih drugih igrača.

Naš cilj u ovoj sezoni bit će ostanak u ovoj ligi, sticanje iskustva igranja u ovoj ligi za sve naše igrače, te probati razviti još jednog ili dvojicu mladih igrača iz vlastitog pogona.Okupljanje je zakazano za 20 avgust, a koliko znam košarkaši u pauzi do A1 lige učestvovali su na turnirima”, rekao Edin Užičanin, trener KK živinice i pomoćni trener naše juniorske košarkaške reprezenatije.

Igrač ćiji razvoj iz vlastitog pogona Užičanin očekuje vjerovatno je Adnan Mustafić, 17-ogodišnji playmejker živiničke momčadi, izuzetan dibler sa visokim stepenom realizacije i velikim brojem osvojenih lopti.

– Počeo sam u KK Millennium, par mjeseci sam igrao i za OKK Spars Sarajevo, pa sam se vratio ponovo u Millennium. Zatim se Millennium počeo raspadati onda sam prešao u OKK Sloboda Tuzla u tu sam odigrao jednu sezonu. Odlučio sam da igram seniorsku košarku i sada se nalazim u KK Živinice. Biti će teško ove sezone ali ćemo se boriti da izborimo najbolje rezultate jer mislim da smo ekipa za A1 ligu- govori nam mladi Adnan Mustafić, uz Adu Korkutovića najkvalitetniji mladi košarkaš KK Živinica./Rasim Džeko/

Vaš komentar na članak: