Nakon tri godine pauze Živinice su ponovo domaćin turnira “Šahovskih nada BiH”, ovoga puta četrnaeste po redu.Turnir, na kojem učesatvuje 40 mladih nada ove drevne igre otvoren je juče u Motelu Yet Star, a održava se pod pokroviteljstvom općine Živinice.

Čast da turnir proglasi otvorenim pripala je predsjedavajućem Općinskog vijeća Živinice Hamdiji Numanoviću, koji je bio velika podrška mladim šahistima.

“Dugujemo veliku zahvalnost na podršci gospodinu Numanovići i da nije bilo te podrške došlo bi u pitanje održavanje ovog turnira po kojem je naš grad postao prepoznatljiv u BiH, kada je u pitanju kadetsko prvenstvo. Sam broj prijavljenih učesnika pokazuje koliko interesovanja u našoj državi se pridaje turniru, koje je ove godine organizovano u trajanju od dva dana. Turnir smo organizovali tako što smo formirali 6 grupa djevojčica i dječaka do 10 godina, potom do 14 godina i treća grupa do 18 godina -dječaci i djevojčice.

Po tri prvoplasirana takmičara svih grupa bit će novčano nagrađeni, a takođe bit će im dodjeljene i dioplome koje će ih podsjećati na postignute uspjehe na 14.turniru”Šahovskih nada BiH”, rekao nam je Midhat Mahmutbegović-predsjednik Omladinskog šahovskog kluba Živinice.

Na turniru u Živinicama pravo učešća imali su šahisti koji su tokom tekuće godine na državnim prvenstvima osvajali jedno od prva tri mjesta u svojim kategorijama.

Prisutne učesnike turnira pozdravio je i Vlado Stojanović, međunarodni šahovski sudija i član Upravnog odbora šahovske Unije BiH.

Prema riječima direktorice 14.turnira “Šahovskih nada BiH”, Nadine Mahmutbegović, prvi dan takmičenja protekao je u veoma dobroj atmosferi, a tako je nastavljeno i danas. Dodjela nagrada najboljjim takmičarima najavljena je za 14 sati, kada će se svečano završiti ovogodišnje takičenje našaih šahovskih nada./Š.G./

Vaš komentar na članak: