Udruženje ribolovaca Mrena: Stotine zaplijenjenih mreža

Udruženje građana sportskih ribolovaca Mrena Živinice okuplja sve više članova, a na domaćim i međunarodnim takmičenjima postižu značajne rezultate, što je tradicija ovog sportskog udruženja.
Predsjednik UGSR Mrena Midhat Ferhatbegović o radu i aktivnostima kaže:

„Imamo preko 750 članova i taj broj se stalno povećava, zahvaljujući ispravnom radu i aktivnostima koje vodimo, najviše zahvaljujući aktvnostima ribočuvarske službe koja radi na spriječavaju krivolova. Ove godine su procesuirana tri krivolovca, tako da uvodimo red na riječne vodotoke. Redovno vršimo poribljavanje Rajskog jezera i Bara Šljunkare konzumnim šaranom, a Modračkog jezera ribljom mlađi šarana. U protekle 4 godine dva puta smo vršili poribljavanje na godišnjem nivou, uglavnom vlastitim sredstvima, donacijama pravnih i fizičkih lica, kao i iz Budžeta općine Živinice“, kaže nam Ferhatbegović.

Jedna od važnih zadaća članova Mrene je očuvanje i bogaćenje ribljeg fonda, o čemu stalno brine ekipa lovočuvara na čelu sa predsjednikom Sulejmanom Ibrišimovićem, koji je punih 14 godina predsjednik Komisije za zaštitu ribljeg fonda.Prošle godine ova Komisija je pronašla 659 mreža postavljenih od strane krivolovaca i sve su spaljene. Kakvo je stanje ove godine, pitamo Ibrišimovića:

“Teško je iskorijeniti krivolov, tako da se svakodnevno otkrivaju novi krivolovci. Tako smo 4.januara pronašli 19 mreža, a 10.septembra 25. Ima mreža dugih i do 100 metara, a što se tiče dubine, najčešće su na 3 do 4 metra. Do danas, tokom ove godine, zaplijenili smo ukupno 301 mrežu u jezeru Modrac, od čega je 9 mreža izvučeno iz Spreče. Sve mreže spaljene su.Kako se vidi smanjen je broj zaplijenjenih mreža, ali do kraja godine sigurno će ih biti još”.

Osim Sulejmana Ibrišimovića za pohvalu je i rad ribočuvara Roberta Andrića i Alena Brčaninovića.Važno je još istaći rezultate živiničkih ribolovaca na raznim takmičenjima.

“Imali smo početkom maja udruženjsko takmičenje, povodom Dana općine Živinice, bili smo domaćini međunarodnog kupa, učestvovali smo na takmičenjima u Jelahu, Loznici, Gunji, Goraždu i Derventi, a do kraja godine bit će još sportskih dešavanja.Na državnim i federalnim prvenstvima osvajamo medalje.Na takmičenjima se posebno ističu Amir Ahmetašević, Rajo Đokić i Drago Jakić“.

Živinički vodotoci i jezero Modrac obiluju bogatstvom i raznovrsnošću riječne ribe, a svake godine Mrena čini napore na poribljavanju vodotoka.Uz zaštitu ribljeg fonda raduje podatak da je sve više članova sportskih ribolovaca Mrene./Š.G./