Hladni zimski dani spustili su temperature do više minusa, ali to ne smeta onima koji žele da se nadmeću sa preprekama za koje se misli da su nemoguće za premostiti. Takav je i vodopad Skakavac kod Sarajeva, koji mnogima služi da isprobaju svoje sposobnosti i hrabrosti.

Vodopad Skakavac se nalazi 12 km sjeverno od Sarajeva i jedan je od najvećih i najljepših vodopada u BiH i predstavlja pravu turističku atrakciju.Sa svojih 98 metara visine, najviši je vodopad u BiH.

Admir Tomba Andelić je ovih dana pokušao savladati ono što bi rekli “nemoguća misija”- penjanje po ledu predstavlja najekstremniji vid penjanja u alpinizmi, a kako se proveo saznajemo iz narednih redaka:

“Kakav si, možeš li dalje, možeš li vodit sljedeći cug?- pita me Edin dok stojimo na štandu na pola vodopada, kad u tom trenutku “bum” uruši se veća gromada u unutrašnjosti, meni se više nigdje ne ide, a pogotovo ne u dalje dosta teže dužine, zadnji skok je nekih 30 metara vertikale!

Edin Zuhrić, instruktor sportskog penjanja, nastoji savladati Skakavac vec preko 10 godina i do sada je u više navrata bio u njemu i udarao led bajlama, meni je ovo prvi put. Prve dvije dužine je on i vodio, nekih 60-tak metara, od toga dosta u vertikali 10 m kroz tekuću vodu, pa se osjećas kao ispod tuša. Listovi se upalili, podlaktica gori, u glavi rasulo, za ovih par godina kako sam ušao u svijet vertikale nisam se ovoliko zabrinuo za trenutno stanje u kojem smo se obojica nalazili, nije mi se više išlo gore i tako odlučismo da se vratimo.Edinov san da se ispenje na ovog gorostasa prešao je i na mene, ipak vratit ću se, samo malo više spremniji, jer sad znam šta me tu čeka na ovom ledenom i rizičnom usponu”, objašnjava nam Andelić!

Na ovako visoke ledopade mogu samo hrabri, a takav je i Admir koji će se sigurno ponovo vratiti na Skakavac:

“Nosimo mnogo opreme i tako visoki ledopadi zahtjevaju korištenje lednih klinova koji se zavrću u led i trebali bi osiguravati alpinistu u slučaju pada, dok opasnosti ima mnogo od oštre opreme koju nosimo za uspon pa do urušavanja čitavog ledopada.Ali, iskustvo koje sam stekao prilikom prvog pokusaja dobro ce doci kada se ponovo vratim na Skakavac”./Š.G./

Vaš komentar na članak: