Agrar: Stigle prve jagode

Nekada su na živiničku pijacu jagode u najvećoj mjeri stizale s područja Čelića. Međutim, na području naše općine sve je više parcela zasađenih jagodom, tako da je ova kultura postala sastavni dio poljoprivredne aktivnosti širom općine.

Ipak, najviše jagode zasađeno je na području Svojata, Bašigovaca, Gračanice i Lukavice.Jagodnjak Hanke Butković ovih dana veoma je dobro rodio i počela je berba. Berbe jeste najslađi, ali i najteži dio posla oko jagoda.

“To radimo u krugu porodice -otac, mama, brat i ja.Evo već treću godinu se bavimo uzgojem jagode i maline.
Ono što odlikuje naš malinjak i jagodnjak jeste da je to sve na prirodnoj bazi uzgajano, bez upotrebe hemikalija”, kaže nam vrijedna Hanka.

Berba jagoda je, kako rekosmo, najteži dio posla i traži dosta vremena i pažnje. Traje obično tridesetak dana, a razmaci između berbe su 2 do 3 dana.

Jagoda je veoma korisna i njeno konzumiranje, bogate su nitratima, može da poveća protok krvi i vazduha do mišića i do 7 odsto, kažu stručnjaci.Jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i određenih kancera. Ovo sočno voće sadrži malo kalorija, ali i dosta vitamina C, B6,K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i amino kiselina.

Za plasman jagoda nema poteškoća, jer osim ugovorenog otkupa, dosta dobro prodaje se na našim tržnicama direktno u režiji proizvođača, pa ne čudi što se uzgaja na tako velikim površinama./Š.G./