Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je povodom katoličkog blagdana Uskrsa uputio uskrsnu čestitku svim katolicima, redovnicima i redovnicama, s obzirom na to da ove godine kršćani zajedno slave ovaj blagdan i pravoslavnim vjernicima čestitao je Vaskrs, a židovskom narodu čestitao blagdan Pashu.

Puljić je dodao da posebni dar uskrslog Krista jest oproštenje grijeha, te je poželio da svatko osobno doživi oslobođenje svih grijeha, te u mirnoj savjesti sijemo radost zajedničkog života čuvajući dostojanstvo čovjeka.

“U tom duhu želim sretan i blagoslovljen Uskrs! Neka uskrsne radosna vjera u vašim dušama, neka uskrsne sloga i mir među ljudima, neka zavlada ljubav koja zrači svjetlom uskrsnog jutra. Marija Majka, neka vas prati u tom hodu kroz svagdašnjicu s Isusom i s našim bližnjim s kojim smo suputnici na ovom svijetu – kazao je u svojoj uskrsnjoj čestitki kardinal Puljić.

Sretan Uskrs poželio je u prvom redu katolicima, za koje je, kako je kazao, postavljen biti pastirom, čestitao je i pravoslavnim vjernicima koji isti dan slave Vasrks, „ali želim i sretnu Pashu jevrejskom židovskom narodu koji ovih dana slavi Pashu”.

“Uz želju da vam bude sretan Uskrs, sve vas srdačno pozdravljam i na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova”, kazao je u svojoj uskršnjoj čestitki vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Istog dana Vaskrs i Uskrs

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini u nedjelju dočekuju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs. Posljednje nedjelje pred Vaskrs u svim crkvama i parohijama širom BiH obavljaju se učestala bogosluženja.

“Osim što su češća, to su i specifična bogosluženja i liturgije. U tom periodu, svaki dan kako se približava Vaskrs vjernici jačaju svoj unutrašnji duh znajući da se približava taj najradosniji trenutak Hristovog vaskrsnuća. To je suština sve naše vjere, jer bez toga ništa ne bi bilo. Kod svakog vjernika i čovjeka svih tih dana razvija se snažna kako duhovna tako i emotivna povezanost sa Hristom”, naglasio je otac Vanja Jovanović.

Paroh sarajevski navodi kako se pred Vaskrs obilježava Veliki četvrtak i Veliki petak, koji se koristi i kao dan kada vjernici farbaju jaja. Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti poslije Velikog petka – dana raspeća i smrti Hristove, vjernici obilježavaju u molitvi i tišini, jer je to dan koji je Hristos proveo u Hadu. Na posljednji dan nedjelje stradanja i smrti vjernici cjelivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja je na Veliki petak svečano iznijeta pred pravoslavne oltare.

Kao kruna u nedjelju, 20. aprila, slijedi Vaskrs koji se obilježava tri dana – osim nedjelje i na vaskršnji ponedjeljak i vaskršnji utorak.
“Ove godine pravoslavni vjernici zajedno sa katolicima u BiH obilježavaju isti praznik vaskrsenje Hristovo, a istovremeno imamo i obilježavanje jevrejskog praznika Pesaha. To nam šalje snažnu poruku da neprestano tragamo za Hristom i podsjeća nas na jednostavnost, Vaskrs je praznik spasenja kroz ljubav. Svi smo mi Božija djeca. Sveto pismo nam je jasno definiralo kako treba da se ponašamo i kako da radimo”, naglasio je Jovanović.

Vaš komentar na članak: