Mreža mladih Civitasa je nastala kao rezultat Projekta građanin a s ciljem da radi sa mladim ljudima u BiH kako bi povećali njihovu toleranciju i razvili njihove vještine za rješavanje konflikta kroz direktno učešće u konkretnim zajedničkim akcijama koje vode unaprijeđenju zajednica i kreiranju održive mreže mladih lidera.

Upravo tako su i mladi II razreda JU Gimnazija pokrenuli projekat pod nazivom “Problemi odlaganja smeća u Gornjoj Višći”, a koliko je problematika uzdrmala područje cijele općine Živinice nije potrebno posebno naglašavati. Podsjećanja samo kažimo da su mještani Gornje Višće i susjednih sela protestovali duže vrijeme dok se nije pronašlo privremeno rješenje za komunalni otpad.

Mladi Gimnazije su odabrali tu aktuelnu temu i evo šta su do sada po tom pitanju uradili:

Posjetili su općinskog načelnika koji je obećao da će organizovati press konferenciju na tu temu. Bili su u JP Komunalnom Živinice i uključili se u akciju čišćenja grada, posebno parkovskih pobvršina. Takođe su organizovali akcije čišćenja otpada u Gornjoj Višći, a u okviru osnovnih škola organizovali su radionice, dok su za srednjoškolce održali prezentaciju svoje teme. Uspostavili su vrlo dobvru saradnju sa TV Živinice, koja prati njihove aktivnosti. Takođe su uzele učešće u radu školskih novina, kao i lista Ekovizija.

Projekt pod nazivom “Problemi odlaganja smeća u Gornjoj Višći” radila je grupa učenika u sastavu: Sara i Laura Lukić, Almedina Mulabdić, Elvina Lonić, Ilda Halilčević, Amil Hasanović, Belma Dervišević i Nermina Zukić.

JU Gimnazija, kako nam kaži mladi ekolozi, proglašena je za Eko školom! Čestitamo!/Š.G./

Vaš komentar na članak: