Članovi Gorske službe iz Srebrenika istraživali Osmanovu pećinu

Pećine su iskonski dio prirodnog okruženja. Zbog njihovog sporog i postepenog nastajanja, u pećinama se mogu naći fantastični oblici, sedimenti i nanosi, divan kalcitni nakit i raznovrsni oblici života.U to su se uvjerili i članovi Gorske službe iz Srebrenika, koji su iskazali želju da dodatno istraže jedan od rijetkih prirodnih speleoloških objekata na području Općine Živinice , Osmanovu pećinu , koja je javnosti poznata od 2014. godine i koja je svoju historiju gradila hiljadama godina .

Svojom ekspertizom potvrdili su da se radi o izuzetno značajnom objektu kojeg treba sačuvati, objektu koji ima bogat biodiverzitet faune kao i fungi koji su rijetki na ovim područijma. Članovi Gorske službe iz Srebrenika istraživali Osmanovu pećinu njene morfogeološke karaktere, istakli su da bi dobro došla dubinska istraživanaj koja bi rasvijetlila daljnja prostiranja ovog odjekta, poznato je da Osmanova pećina ima 150 m2, tri prostorije.

Fokus interesovanja je bila treća prostorija u kojoj pećinski nakit je u fazi obrazovanja.Susret sa pećinskim nakitom je jedno od najlepših iskustava pri boravku u pećini. Tokom hiljada godina, postupnim nagomilavanjem kalcita se stvaraju oblici neopisive ljepote. Mnogi od ovih oblika su od velikog značaja za naučnu javnost koji istražuju pećine, zato što analizom pećinskog nakita mogu izvesti zaključke o evoluciji i historiji pećine. Uništavanje i uklanjanje nakita je poput cijepanja stranice iz časne božije knjige.

Pored toga, krhki oblici nakita su vrlo osjetljivi – njihova ljepota može nekad biti upropaštena prostim dodirom prljave ruke. Stoga treba čuvati ovu iskonsku ljepotu koja se može uništiti za trenutak, a nastanak tih dragulja treba hiljade godina … Ona Osmanova pećina za sigurno će uskoro da uđe u turističku ponudu naše općine, svi mi koji se brinemo o ovom objektu isčekujemo taj trenutak kada će se o Osmanovoj pećini brinuti više ljudi koji će uživati u ovom dragulju.

Članovi Gorske službe iz Srebrenika su istraživali i druge podzemne objekte na području Općine Živinice-“Tamnicu” na lokalitetu Grad-Bedićka i Djedinsku pećinu-Zenunovačku pećinu./Dr.Sead Noćajević/