Članovi ekološke sekcije” Ekovizija” JU Gimnazija Živinice, danas su izveli eko – akciju na uređenju dijela školskog dvorišta i obogatili ga sa nekoliko novih hortikulturnih grmastih biljaka, koje će u rano proljeće krasiti dvorište, a članovi sekcije koji su zasadili ove biljke vidjeće sebe u njima.

Biljke će biti korisne za sve nas, kao i ekolozi koji su danas podarili svima nama nekoliko prekrasnih biljaka. Jedna od njih je Cidonija, japanska dunja lat. Chaenomeles japonica je listopadni gust grm koji može narasti do 1 m visine.Japanska dunja nas rano obraduje ljupkim, ružičastim cvjetovima – čak i prije nego što ovaj listopadni žbun olista.

Drugu hortikulturnu vrstu koju su ekovizionari nam poklonili je Juka veličanstvena jedna od rijetkih monokotiledonih žbunastih biljaka koje se mogu gajiti u našim uslovima. Zimzeleni grm visine 1.52.5m, kratkog stabla, sa čijeg vrha izbijaju spiralno raspoređeni uski, dugački listovi. U toku juna iz sredine lisne rozete izbija cvijetno stablo na kome se javljaju bijeli cvjetovi grupisani u piramidalnu cvast.

Pratite i uživajte.Ekolozi su zasadili i jednu tipičnu mediteransku grmastu biljku, ruzmarin (Rosmarinus officinalis),ime je dobio po latinskim riječima ros (rosa) i marinus (more), u prijevodu “morska rosa”, budući da na njegov rast povoljno utječe morski povjetarac koji prenosi vlagu.Ružmarin ili ruzmarin nije samo simbol ljubavi, on je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje./Press JU Gimnazija/

Vaš komentar na članak: